Hjärt-lungräddning är en teknik man använder för att syresätta och pumpa runt blodet när den drabbades kropp inte klarar det själv. På en person som är medvetslös utan livstecken och utan normal andning är det viktigt att du omedelbart ringer 112 och påbörjar hjärt- lungräddning.

När du träffar på en till synes livlös person måste du först ta reda på hur allvarligt hans eller hennes tillstånd är. Det gör du genom att:

Kontrollera livstecken

  • Medvetande, reagerar den skadade på tilltal eller beröring?
  • Andning, har personen normal andning?

Om livstecken saknas, ring 112 omgående och påbörja hjärt- lungräddning enligt nedan.

Vuxna:

  • 30 bröstkompressioner
  • 2 inblåsningar
  • Fortsätt med en ny serie på 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar och så vidare – utan avbrott mellan serierna tills hjärtstartare är kopplad eller ambulanspersonal tar över. Om personen andas normalt eller är vid medvetande lägg i stabilt sidoläge och fortsätt kontrollera andningen. Om möjligt, byt av den som gör HLR efter några minuter.

Barn:

  • 5 långsamma inblåsningar
  • Se efter livstecken
  • Ge 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar
  • Ring 112 efter tre serier med 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar per serie
  • Fortsätt med en ny serie på 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar och så vidare – utan avbrott mellan serierna tills hjärtstartare (till barn över 1 år) är kopplad eller ambulanspersonal tar över.

Så gör du bröstkompressioner

Vuxna

Placera den ena handens handlov mitt på personens bröstben. Lägg den andra handen ovanpå, knäpp ihop fingrarna. Tryck med raka armar ned bröstbenet 5-6 cm. Gör 30 bröstkompressioner, i en takt av cirka 100 bröstkompressioner per minut. Släpp upp bröstbenet mellan kompressionerna men behåll hudkontakten.

Barn under 1 år

Placera två fingrar på den nedre halvan av barnets bröstben till en tredjedel av bröstkorgens djup.

Barn över 1 år

Placera en eller två händer på den nedre halvan av barnets bröstben. Tryck ned bröstbenet till en tredjedel av bröstkorgens djup (4-5 cm).

Så gör du inblåsningar

Barn under 1 år

Skapa en öppen luftväg. Ta ett andetag, gapa stort och slut dina läppar runt barnets näsa och mun. Blås långsamt in luft, när bröstkorgen har höjt sig tar du bort din mun.

Barn över 1 år och vuxna

Skapa en öppen luftväg. Täpp till näsborrarna med tummen och pekfingret. Ta ett andetag, gapa stort och slut dina läppar runt personens mun. Blås in ett andetag. Kontrollera att bröstkorgen höjer sig.

Gå en kurs i första hjälpen!

Det är alltid bättre att försöka än att inte göra någonting alls. Var inte rädd att påbörja hjärt-lungräddning trots att du inte gått någon kurs. Praktisk erfarenhet kan dock göra att du känner dig tryggare om någonting händer. Många olika företag och organisationer anordnar kurser i hjärt-lungräddning och första hjälpen, till exempel Röda korset. Via Röda Korsets hemsida kan du även ladda ned en första hjälpen-app till din mobil.