Många råkar ut för magsjuka på utlandsresan. Diarré och kräkningar kan spoliera en hel semester. Läs dessa enkla råd och njut av din resa.

Drömmen om mysiga middagar med exotisk mat på mysiga små tavernor blir tyvärr inte alltid som vi tänkt oss. Istället för att gå på charmiga kvarterskrogar får vi spendera semestern på toaletten.

Innan du reser

Det finns mycket du kan göra för att förhindra magsjuka. Därför kan det vara bra att tänka efter före. Hör med din läkar- eller vaccinationsmottagning vad som gäller särskilt för landet du ska åka till.

Ta med

  • Vätskeersättningspaket som finns att köpa receptfritt på apotek.
  • Vattenreningstabletter behövs ibland, men i de flesta länder kan man köpa vatten på flaska.
  • Receptfritt läkemedel för att stoppa diarré.

Vatten

Vatten är en vanlig smittkälla. Om du är osäker på vattnets kvalitet se till att bara dricka vatten på flaska eller kokt vatten. Undvik isbitar och tandborstning i kranvatten.

Generella mat- och dryckesregler

  • Gå till matställen som verkar välbesökta. Stor omsättning av mat innebär mindre risk för lagring av maten.
  • Ät bara väl genomstekt eller kokt mat som fortfarande är varm när den serveras.
  • Undvik mat som stått uppvärmd flera timmar.
  • Undvik alla råa oskalade grönsaker och frukter som sallad och jordgubbar.
  • Skala all frukt och alla grönsaker innan du äter dem.
  • Undvik glass som inte är paketerad som kul- och mjukglass.
  • Koka vatten under lock eller rena med vattenreningstabletter om du är osäker på kranvattnets kvalitet. På de flesta ställen finns mineralvatten på flaska.
  • Undvik isbitar om du inte är säker på att de är gjorda av rent vatten.
  • Koka mjölk som inte är pastöriserad.
  • Drycker från obrutna förpackningar som vin, öl, läsk, juice samt varmt te och kaffe är oftast ofarligt att dricka.
  • Råa skaldjur bör du vara försiktig med eftersom de kan innehålla smittämnen.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Tvätta rå frukt och råa grönsaker.

Om du får diarré

För det mesta går diarré över efter en till tre dagar. Du måste dricka mycket men kan äta ungefär som vanligt. Om diarrén är långvarig kan du ta läkemedel för att stoppa den. Ge däremot aldrig sådant läkemedel till barn under tolv år.

Mat som är mild för magen är majsvälling, morotspuré, banan, rårivet äpple, kokt ris med kokt fisk eller fiskbullar, äggstanning, kokt potatis, kokt kött och frikadeller. Undvik alkohol, tobak och kaffe, stekt eller starkt kryddad mat, mjöl eller mjölkmat.

Egenvård

Om du kräks mycket eller har mycket diarréer är det bra att dricka vätskeersättning eftersom kroppen förutom vätska även förlorar salter. Det är viktigt att återställa vätskebalansen genom att dricka rikligt.

Du tillgodogör dig vätskan bäst genom att dricka i små portioner med täta mellanrum. När diarréerna avtar kan du börja äta som vanligt igen men fortsätt att dricka rikligt så länge avföringen är lös.

Du kan blanda vätskeersättning själv eller köpa på apotek. Ge inte egenblandad vätskeersättning till barn under 12 år.

Sjukdomar

Några smittämnen man kan få genom livsmedel är Escherichia coli infektioner, Shigella, Salmonella, Campylobacter, Giardia och hepatit A. Betydligt mindre vanliga sjukdomar för turisten är tyfoidfeber och kolera.

Osäker

Ofta kommer vi långt med lite sunt förnuft. Om du är osäker kontakta vården innan du reser. Du kan även söka läkare i det land du rest till om du till exempel fått diarré som inte går över.

Du bör inte köpa antibiotika i butik utomlands utan vänd dig till läkare för råd.