Många föräldrar oroar sig för barnets sömn. Hur mycket ska det sova? Hur ofta? Det finns några generella riktlinjer men sömnen är också individuell.

Det nyfödda barnets sömnperioder

Sömn är viktig för barns hälsa och utveckling. De första sex till åtta veckorna är sömnen oregelbunden. Först vid tre till fyra månaders ålder kan en sömnrytm börja visa sig.

Nyfödda sover i genomsnitt 16-20 timmar per dygn. Sömnen sker i kortare perioder. Djup sömn följs av en ytligare sömn och i slutet av varje sömnperiod är barnet halvvaket. I genomsnitt har bebisen en period med ytlig sömn en gång i timmen.

Många gånger blir sömnen så ytlig att barnet vaknar. Spädbarn passerar igenom en sömnperiod snabbare än en vuxen. En del barn har lärt sig att lugna sig till en ny sömnperiod. Andra behöver hjälp att somna om.

Att sova i samma säng

Det säkraste är att ha spädbarnet sovande i en egen säng i föräldrarnas sovrum under åtminstone det första halvåret.

Socialstyrelsen avråder från att låta spädbarn sova i samma säng som föräldrarna. Särskilt om föräldern är mycket trött eller påverkad av alkohol eller mediciner.

Om du vill låta ditt barn sova hos dig i sängen för att underlätta amningen bör du tänka på att att det inte ska vara för trångt eller för varmt i sängen. Skapa ett fritt utrymme för barnet i sängen. Barnets ansikte ska vara fritt under sömnen. Du kan ha barnet hos dig i sängen när du ammar och när barnet är vaket men lägg tillbaka det i egen säng när du ska sova.

Lär barnet att somna själv

Det viktigaste är att du gör det som passar bäst för ditt barn och dig. Du kan antingen hjälpa ditt barn att somna, eller försöka lära det att somna själv. För att kunna somna behövs lugn och ro. Barn kan lugna sig själva genom att till exempel suga på tummen eller nappen, leka med en leksak i sängen eller stryka mot något mjukt.

Sova på maten

Under de första månaderna äter barnet ofta och sover mycket. Det är inte ovanligt att barnet somnar vid bröstet eller flaskan. Barnet känner sig tryggt och mätt och somnar gärna.

Vill man att barnet ska lära sig somna själv kan man vid tre till fyra månaders ålder försöka ge barnet läggnings- och sovrutiner. Ett sätt att göra detta är att, de gånger barnet inte somnar vid måltid, vänta ungefär en halvtimme efter ett mål innan din bebis läggs i sängen. Sedan får barnet ligga tills det somnar själv.

Sängen - en lugn och trygg plats

Det är viktigt att skapa trevliga rutiner för sänggående. Stå kvar en stund när du lagt barnet och se till att det kommer till ro. Kanske kan du ge lättare massage eller kroppskontakt för att få barnet att slappna av. En nalle, snuttefilt eller något annat mjukt föremål i sängen kan ge trygghet. En kvällsritual som man följer varje kväll förbereder barnet på sömn. Man kan till exempel sjunga en sång eller läsa en ramsa. Verkar barnet nöjt kan du lämna det att somna själv. Låt det vara svalt och mörkt i rummet när barnet ska sova.

När barnet skriker

Förvissa dig om att barnet inte skriker för att det har ont någonstans, har bajsat, är hungrigt eller förkylt.

En del barn kan lära sig somna själva, eller somna om på natten. Vänta en stund innan du tar upp ditt barn om det gråter. Börja med att vänta några sekunder och lugna det därefter, helst bara med ord. Lugnar barnet ner sig kan du låta det vara.

Fortsätter det att skrika kan du komma tillbaka efter någon minut och säga några lugnande ord och sedan gå ut igen. Öka sedan intervallet med några minuter. Om du är konsekvent brukar bebisen ändra sitt beteende redan efter ett par dygn. Många föräldrar tycker detta är svårt. Gör det bara om det känns bra.

Små barn kan behöva äta på natten

Först vid ungefär sex månaders ålder behöver barnet inte längre äta på natten. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla barn är olika, och medan en del barn behöver mat under en längre tidsperiod kan andra barn klara sig utan mat hela natten.

Prata med din BVC-sjuksköterska om du har problem med barnets sömn.

Fråga om råd

Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . Den som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

Du kan även dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och får ett personligt svar inom två timmar. Här får alla som frågar svar. Se länken uppe till höger.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.

För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.