Alla barn i Sverige rekommenderas av Socialstyrelsen att vaccineras. De rekommenderade vaccinationerna är kostnadsfria.

Sedan 2009 erbjuds alla barn att vaccineras mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, allvarliga infektioner orsakade av bakterien Haemophilus influenzae typ b (Hib) och pneumokocker samt vaccinationer mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR).

Hur man inför nya vaccin till barn

Innan ett vaccin erbjuds till barn sker ingående diskussioner mellan immunologer, barnläkare, infektionsläkare samt Socialstyrelsens vaccinationsexperter. Fördelar och eventuella nackdelar vägs noga. Man ser också på vad vaccinet kostar och jämför med kostnaderna för den enskilde och samhället om man inte vaccinerar. Ingen inom sjukvården vill ge ett vaccin till ett friskt barn om inte skyddseffekten är god och risken för bieffekter minimal. Vaccinerna prövas därför noga.

Fördelar med vaccinationer

Vaccineringen ger barnet ett skydd mot vanliga och ovanliga sjukdomar som annars kan ge svåra skador, handikapp eller i värsta fall leda till döden. Tack vare vaccinerna har vissa sjukdomar nästan försvunnit från Sverige, till exempel polio, stelkramp, difteri, mässling, röda hund och påssjuka. Om du vaccinerar ditt barn hindrar du dessutom andra små barn från att bli smittade innan de hunnit få sina vaccinationer. Små barn kan ta stor skada av dessa sjukdomar.

Kritik mot vaccinering av barn

Några är kritiska mot att vaccinera små barn. De anser att det skulle vara bättre att låta barnet få sjukdomarna med deras risker för allvarlig sjukdom och komplikationer. En del menar att riskerna med vaccinering är för stora. Andra argument är att vaccinationerna bidrar till ökade allergier, reumatiska sjukdomar, diabetes, autism, DAMP, multipel skleros med mera. Det saknas vetenskapligt stöd för detta.

Svenska vaccinationerna ger god skyddseffekt

Rapporter som talar om risk för att vaccinet leder till autism och andra mycket allvarliga tillstånd har motbevisats i upprepade vetenskapliga studier. De svenska vaccinationerna ger en god skyddseffekt och har få nackdelar och risker. Det finns många bevis på att risken att få allvarliga bestående men och handikapp som till exempel blindhet, dövhet och andra svåra hjärnskador har minskat genom vaccination.

Risker

Det finns biverkningar och risker med vaccinationer. Själva vaccinationsstället kan bli ömt och svullet. Barnet kan även få feber. Allvarliga biverkningar som till exempel allergiska reaktioner eller hjärninflammation är extremt ovanliga. För det fåtal barn och föräldrar som ändå drabbas är det förstås en ytterst svår och tragisk händelse. Men många fler skulle drabbas och till och med dö om vi inte vaccinerade.

Vad är ett vaccin?

Vaccin är ett smittämne som försvagats eller dödats så att det inte är farligt. Ibland används bara delar av smittämnet som tagits fram för att ge ett renare vaccin. När barnet vaccineras med ett avdödat smittämne blir det alltså inte sjukt utan kroppen reagerar genom att bilda antikroppar mot vaccinet. När barnet vaccineras med ett försvagat smittämne, som t.ex. mässlingvaccin får de flesta barnen en så lätt infektion att det inte märks medan ungefär ett av tio barn får en lindrig mässling med feber och prickar. Resultatet blir att barnet blir immunt mot smittämnet som orsakar sjukdomen. Om barnet skulle komma i kontakt med sjukdomen senare känner immunförsvaret igen smittan och kan snabbt bilda antikroppar som effektivt försvarar barnet så det bara blir lite eller inte alls sjukt.

Sjukdomar vi vaccineras mot

De flesta av de sjukdomar som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet är utrotade i Sverige. De som ändå drabbats de senaste decennierna är så gott som alltid ovaccinerade eller ofullständigt vaccinerade.

Difteri (äkta krupp)

Difteri är en svår halsinfektion som fanns i Sverige till fram på 1950-talet då vaccinationer infördes. På 1940-talet spreds stora epidemier och vi hade många dödsfall. Difteri är vanligt i Östeuropa och skulle kunna spridas hit om vi inte har ett bra vaccinskydd. Antibiotikabehandling finns, men kräver att du söker sjukvård i tid och snabbt får rätt diagnos. Difteri kallas ibland även för strypsjukan.

Stelkramp (Tetanus)

Stelkrampsbakterien finns i jord, gödsel och på smutsiga föremål. Bakterien producerar ett gift som orsakar svåra kramper och andningsförlamning. Du kan få stelkramp om du till exempel blir biten av ett djur, skär dig på en smutsig kniv, glasbit eller pinne.

Kikhosta (Pertussis)

Kikhosta är en mycket smittsam långdragen luftvägsinfektion, som kan vara extremt jobbig, speciellt för spädbarn. Men den är nästan aldrig dödlig i Sverige längre. De nya vaccinerna som ges idag är mycket effektivare än de som användes före 1980-talet.

Hib

Hib står för Haemophilus influenzae typ B. Sjukdomen är mycket allvarlig och kan leda till exempelvis hjärnhinneinflammation, struplocksinflammation och blodförgiftning. Före den allmänna vaccinationen i Sverige dog sex till sju personer varje år och cirka 100 fick bestående, ofta mycket allvarliga men. Hib kan behandlas effektivt med antibiotika, vätsketerapi och ibland andningshjälp, men det är viktigt att fort få vård. I Sverige finns numera säkra och bra vacciner som praktiskt taget fått sjukdomen att försvinna hos vaccinerade.

Polio

Polio, eller barnförlamning som den också kallas, orsakas av ett virus som sprids via avföring och avloppsvatten. I Sverige har vi haft stora epidemier fram till slutet av 1950-talet. Vaccinationen infördes 1957 och sedan dess har poliosjukdomen kunnat drivas tillbaka och är nu ganska nära att vara utrotad i hela världen. Stora barn, ungdomar och vuxna med polio drabbas ofta av bestående förlamningar, andningsförlamning och död. Effektiva mediciner mot polio finns inte.

Mässling

Mässling orsakas av ett smittsamt virus som ger hög feber, utslag och trötthet. Man kan även få en allvarlig hjärninflammation med bestående hjärnskador. Innan vi började vaccinera 1971 insjuknade 80-90 000 barn varje år. Cirka 900 fick vårdas på sjukhus och ett antal fick bestående hjärnskador. Det finns inga mediciner mot mässling. Vaccinet har så gott som utrotat sjukdomen i länder som vaccinerar barnen.

Påssjuka

Påssjuka orsakas av virus. Påssjuka är vanligtvis en lindrig sjukdom, men kan i ovanliga fall leda till hjärnhinneinflammation och bestående men. Om pojkar i puberteten eller vuxna män får påssjuka kan de drabbas av sterilitet. Det finns inga mediciner mot påssjuka. Sjukdomen är numera också ovanlig tack vare vaccinerna.

Röda hund (Rubella)

Röda hund orsakas av virus. Hos de flesta människor är det en lindrig sjukdom. Gravida kvinnor bör däremot vara försiktiga. Fostret kan få allvarliga skador, till exempel hjärtfel och hörsel- och ögonskador. Det finns inga mediciner mot röda hund.

HPV-vaccination

Socialstyrelsen har beslutat att HPV-vaccination för flickor ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet:

  • Från och med våren 2012 erbjuds flickor födda 1999 och framåt vaccination i årskurs 5 och 6 genom skolhälsovården.
  • Även flickor födda mellan 1993 och 1998 erbjuds kostnadsfri HPV-vaccination. Vaccineringen av dem kommer att ske på vårdcentraler och andra vårdmottagningar. Vaccinationen av flickor födda mellan 1993 och 1998 startade den 1 februari 2012.

Vaccinet ges mot de två typer av HPV-virus som orsakar 70 procent av all livmoderhalscancer i Sverige.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.

Du kan när som helst på dygnet prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.