Skolhälsovårdens arbete är en fortsättning på barnhälsovårdens insatser. Alla skolor ska ha skolhälsovård med en skolläkare och en skolsköterska.

Tillsammans med BVC-sjuksköterskan går du vid 5 1/2-årsbesöket igenom barnets journal och ni kommer överens om att den kan överföras till skolhälsovården när det är dags.

Kostnadsfri skolhälsovård

Skolhälsovårdens arbete är en fortsättning på barnhälsovårdens insatser. Alla skolor ska ha skolhälsovård med en skolläkare och en skolsköterska. Vården är kostnadsfri och precis som barnhälsovården, i första hand förebyggande. Alla elever i grundskolan får gå på regelbundna hälsokontroller under sin skoltid. Den första sker under det första skolåret.

Hälsokontroller

Skolhälsovården skiljer sig mellan kommunerna, men enligt skollagen får alla barn gå på syn- och hörselkontroller, ryggkontroller och andra typer av hälsokontroller. Ditt barn kan också besöka skolsköterskan för problem av olika slag, som huvudvärk eller magont, men det behöver inte bara vara något medicinskt. Barnet kan till exempel prata om svårigheter i skolan, problem med studier, kamrater eller hemma eller gå dit för att bara prata.

Vaccinationsprogrammet

När ditt barn går i skolan ansvarar skolhälsovården för att ditt barn fortsättningsvis vaccineras mot olika sjukdomar samt genomgår alla hälsoundersökningar, det ansvar som BVC hade tidigare.

Fem och ett halvt år

När barnet är fem och ett halvt år är det dags för den sjätte vaccinationssprutan. Barnet får då sin fjärde vaccination mot difteri, stelkramp (tetanus), kikhosta (pertussis) och polio. Vaccinationen brukar även kallas DTP (som i Difteri, Tetanus och Pertussis).

Numera ingår även vaccin mot kikhosta förutom mot difteri och stelkramp i samma spruta.

Tolv år

När barnet är tolv år är det dags för den sjunde vaccinationen. Barnet vaccineras då för andra gången mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR). Alla tre ges i en och samma spruta.

Längd- och viktmätningar

En del av skolhälsoarbetet är de regelbundna längd- och viktmätningarna. Vid allvarliga sjukdomar påverkas ett barns tillväxt och det är därför viktigt att upptäcka avvikelser när det gäller längd och vikt på ett tidigt stadium.

Hälsosamtal

Skolsköterskan har även regelbundna så kallade hälsosamtal med eleverna. Då tar man upp och diskuterar sådana frågor som påverkar barnets hälsa och trivsel i skolan, till exempel sömn, motion och matvanor. Hon eller han informerar även om hur viktigt det är att undvika tobak, alkohol och droger.

Skolhälsovården har, precis som skolan i övrigt, ett särskilt ansvar för barn i behov av särskilt stöd. Det kan till exempel handla om att med olika hjälpmedel underlätta för ett barn med inlärningsproblem, koncentrationssvårigheter eller en kronisk sjukdom.

Fråga om råd

Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

Du kan även dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar. Här får alla som frågar svar. Se länken uppe till höger.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.

För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.