Barn som adopteras från ett annat land får genomgå en hälsoundersökning på en barnläkarmottagning. Syftet är främst att upptäcka om barnet är sjukt eller behöver särskilt stöd. Det ska helst ske inom 14 dagar efter barnets ankomst till Sverige. Kontakta en barnläkarmottagning för mer information.

Hälsotillståndet hos adopterade barn skiljer sig åt beroende på hur bra hälsovården i barnens hemländer har fungerat. Den hälsoundersökning som erbjuds är därför individuellt anpassad till barnet.

Hälsoundersökningen ska helst göras inom 14 dagar efter barnets ankomst till Sverige. Ibland är det långa väntetider till mottagningarna, så beställ gärna tid för undersökning redan innan du åker och hämtar barnet i dess hemland.

Varför görs hälsoundersökningen?

Hälsoundersökningen görs för att se om barnet har några sjukdomar eller om barnet behöver särskilt stöd. Om man misstänker att barnets uppgivna ålder inte stämmer kan undersökningen leda till en åldersutredning.

Förberedelser inför hälsoundersökningen

Ingen särskild förberedelse behövs.

Så går hälsoundersökningen till

Hälsoundersökningen består av tre delar:

  • Du får lämna uppgifter om barnets bakgrund – ursprungsland, tidigare sjukdomar, vaccinationer och så vidare.
  • En läkare undersöker barnets allmänna hälsotillstånd och utveckling. Barnet undersöks bland annat för sjukdomar som är vanliga i hemlandet. Läkaren väger och mäter också barnet.
  • Personalen på barnläkarmottagningen tar olika prov. Vilka prov som tas beror på läkarens bedömning av det enskilda barnet. Det kan till exempel vara hiv- eller gulsotstest, tuberkulinprövning eller lungröntgen. Alla adoptivbarn testas i dag för gulsot och hiv.

När hälsoundersökningen är klar på barnläkarmottagningen fortsätter du med regelbundna hälsokontroller av ditt barn på barnavårdscentralen (bvc).

Fråga om råd

Undrar du över något inför hälsoundersökningen kan du alltid kontakta mottagningen som ska undersöka ditt barn.

Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.