Alla par kan få problem i sin relation. Då kan det vara bra att prata med någon utomstående. Alla kommuner erbjuder parsamtal hos familjerådgivningen. Man kan också få samtalsbehandling i sin församling och hos olika privatpraktiserande terapeuter.

Påfrestningarna på parrelationen kan vara många. Ibland uppstår svårigheter redan under förälskelsen. Förändringar i livssituationen som till exempel arbetslöshet eller sjukdom kan leda till kriser och konflikter. Många par upplever problem i sin relation under småbarnsåren. När barnen vuxit upp och lämnat hemmet är en annan period i livet som kan vara jobbig. Det första steget mot en lösning på problemen är ofta att söka hjälp.

Viktigt att prata med varandra

Vilket problemet än är, är det viktigt att prata om det. Ni kanske har börjat undra om kärleken har tagit slut? Det sexuella samlivet kanske inte fungerar? Andra problem kan vara otrohet, svartsjuka, familjevåld, att vara styvförälder och barnuppfostran. I parsamtal får ni hjälp att sätta ord på det som är svårt att prata om. Det hjälper er att förstå varandra och er själva bättre. Om ni har barn och inte får kommunikationen att fungera går det ut över barnen. Ju tidigare ni söker hjälp desto bättre.

Allt stöd är frivilligt. Du väljer själv vart du vill gå för att få hjälp.

Kommunens familjerådgivning

Kommunen är skyldig att erbjuda familjerådgivning för dem som behöver det. Familjerådgivningens uppgift är att hjälpa par som har problem i sin relation. De tar emot både heterosexuella och homosexuella par, med eller utan barn. Även vuxna syskon, eller föräldrar och vuxna barn som har svårt att prata med varandra kan komma till familjerådgivningen för samtalsbehandling. Läs mer om familjerådgivning i din kommun.

Hur många samtal?

De flesta kommuner erbjuder tre till fem samtal och fler om ni behöver det. Målet med samtalen är att ni ska lära er att prata om era problem på ett lugnt och konstruktivt sätt. Då har ni bättre förutsättningar att komma vidare på egen hand när samtalen är över. Det gäller både om ni vill fortsätta leva tillsammans eller bestämmer er för att separera.

Sträng sekretess

Du som vänder dig till familjerådgivningen ska kunna känna dig trygg när du pratar om dina innersta känslor. Därför råder sträng sekretess. Det betyder att det ni pratar om under samtalen inte förs vidare om du inte vill det. På familjerådgivningen förs inga journaler.

Vad kostar det?

Kostnaden för samtalen hos familjerådgivningen varierar mellan kommunerna. Priset varierar mellan 150 och 500 kronor per samtal.

Annat stöd och hjälp från kommunen

Förutom familjerådgivning erbjuder kommunerna även andra typer av hjälp och stöd. Om ni har barn och är på gång att separera har ni rätt att till så kallade samarbetssamtal. I dessa samtal diskuteras sådant som har med vårdnaden av barnen att göra, till exempel umgänge och nya vardagsrutiner. Vissa kommuner har så kallade familjecentraler där föräldrar kan få stöd och råd. Kontakta din kommun för att få information om vilken hjälp som finns.

Svenska kyrkan

Många församlingar inom Svenska kyrkan erbjuder professionell familjerådgivning. Verksamheten vänder sig till församlingsmedlemmarna och andra som bor i församlingen. Det spelar ingen roll vilken religiös tillhörighet eller sexuell läggning du har. Med kyrkans familjerådgivare kan man också prata om tro och livsåskådningsfrågor. Kontakta din församling om kyrkans familjerådgivning.

Privat rådgivning

Privata psykologer och psykoterapeuter vänder sig till par, familjer och enskilda som har problem av något slag. Det finns mottagningar och rådgivare som är specialiserade på tillexempel parrelationer eller sex- och samlevnad. Det är viktigt att ni känner förtroende för den ni pratar med. Ställ gärna frågor om utbildning, erfarenhet och arbetsmetoder.

Utbildning och auktorisation

Familjerådgivare är oftast socionomer med vidareutbildning i parrelationer och parsamtal. De kan också vara psykologer eller psykoterapeuter. Det finns en särskild auktorisation för familjerådgivare som utfärdas av Föreningen Sveriges kommunala familjerådgivare. Svenska kyrkan har en egen auktorisation som kräver vidareutbildning i livsåskådningsfrågor. Utbildade psykologer och psykoterapeuter har legitimation.

Organisationer som erbjuder stöd och hjälp

Du kan också få hjälp av olika organisationer. RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) har en mottagning för hbt-personer (homo-, bi-, och transsexuella). Mansjouren i Stockholm erbjuder parsamtal och telefonrådgivning. Det finns flera kvinno- och tjejjourer runtom i länet. Det går alltid att hitta en stödtelefon som är öppen. Ibland går det snabbare och känns bättre att få hjälp på telefon. Den du får prata med när du ringer till ett journummer är ofta en frivilligarbetare. Mansjouren och kvinnojourerna har stor erfarenhet av våld i nära relationer. Många kvinnojourer tar dock inte emot män och erbjuder därmed inte heller parsamtal.