För att vi ska må bra, kunna äta och tala måste våra tänder må bra. Tandhygienen är därför viktig för ditt barns utveckling.

En del barn får den första tanden vid tre till fyra månader, medan andra får den först vid omkring ett års ålder. De allra flesta får sin första tand när de är cirka sex månader. Först kommer en av framtänderna i underkäken, och strax därefter kommer den andra. Någon månad senare brukar de båda framtänderna i överkäken komma och så vidare. Sammanlagt får barnet tjugo mjölktänder.

Barn får hål snabbare

Hål i tänderna orsakas av en sjukdom som heter karies. För att man ska få karies måste det finnas bakterier som bildar en syra. Den fräter på tändernas yta, emaljen, som löses upp och försvinner. Bakterierna och syran kan då arbeta sig genom tandbenet och in i tandnerven, och ge tandvärk. Det här förloppet kan gå snabbt i barnets mjölktänder eftersom både emalj och tandben är tunnare i mjölktänderna än i de tänder som barnet får senare.

Enkla knep

Det finns några enkla knep för att undvika karies. Se till att barnet sover med rena tänder. Borsta dem två gånger om dagen så noggrant att tänderna blir rena och tandköttet håller sig friskt och inte blöder.

Låt barnet äta fem till sex regelbundna måltider per dag (inklusive mellanmål) och undvik småätande mellan måltiderna. Undvik att ge barnet sådant som är sött, klibbigt och stannar kvar extra länge på tänderna. Spara godis, kakor, kex, chips, ostbågar och söta drycker till festliga tillfällen.

Tandborstning

Barn behöver hjälp med tandborstningen ända upp till nio-tio-årsåldern. Små barn kan använda samma tandkräm som vuxna, se bara till att inte överdosera. En lagom dos är vad som ryms på barnets lillfingernagel. Daglig användning av fluortandkräm räcker för de flesta för att undvika karies.

Fluor

Regelbunden användning av fluortandkräm är en av de viktigaste faktorerna bakom vår förbättrade tandhälsa. Fluortabletter eller fluorsköljningar för barn rekommenderas numera bara som tillskott vid mycket karies eller kariesrisk.

Napp och fingersugning

Nästan alla spädbarn suger på fingrarna eller på napp. Dessa vanor kan ibland orsaka bettfel. För att undvika det bör barnet helst sluta med sugvanan innan de permanenta tänderna kommer.

Permanenta tänder

I fem- till sexårsåldern börjar barnet tappa tänderna i ungefär samma ordning som de kom. Efter hand ersätts de av permanenta tänder. När barnet är mellan fem och ett halvt och sju år brukar de så kallade sexårständerna, eller molarerna som de också heter, komma. De sitter bakom de innersta mjölktänderna.

De flesta barn får knappast några besvär alls när de får framtänderna, eftersom de är vassa och lätt tränger igenom. Kindtänderna är större och bredare och kan däremot ge lite problem. Det kan kännas ömt och göra ont.

Tandställning

Det är inte alldeles ovanligt att tänderna bryter fram lite snett eller på fel plats. Ofta rättar tänderna till sig själva. Ibland kan det behövas tandreglering, det vill säga att tänderna flyttas till rätt plats.

De barn och ungdomar som har störst behov av behandling erbjuds tandreglering på landstingets bekostnad. En specialisttandläkare avgör om ditt barn hör till denna grupp eller inte.

Ibland räcker det med att ta bort en eller flera tänder för att skapa plats så att andra tänder hittar sin rätta plats. Det är vanligt att rätta till tänderna med hjälp av tandställning. Behandlingen påbörjas vanligtvis i 12-14 årsåldern.

Det tar tid att flytta tänder. För en yngre person som fått tandställning dröjer det ungefär två år innan den kan tas bort. Sedan följer ytterligare två år med efterbehandling och kontroller. Om du har frågor angående tandreglering ska du i första hand prata med ditt barns allmäntandläkare.

Regelbundna besök

Från cirka tre års ålder får ditt barn besöka tandläkare regelbundet. För att våra barns tänder ska bli friska, starka och rena samarbetar barnavårdscentralen (BVC) med både Folktandvården och privata vårdgivare.