Alla barn har rätt att växa upp i en trygg och säker miljö. Om du misstänker att ett barn i din närhet på något sätt far illa bör du kontakta socialtjänsten i din kommun. Du behöver inte veta säkert om något är fel, det räcker med att du känner oro. För alla som jobbar med barn gäller anmälningsplikt.

Det är svårt att se ett barn fara illa, och det är oftast lika svårt att göra något åt det. Att lägga sig i en familjs inre angelägenhet är för de flesta väldigt känsligt, dels för att man tycker sig klampa in i någons privatliv och dels för att man kanske tror att barnet ska få det värre. Men alla barn har rätt att växa upp i en trygg och säker miljö. Och alla barn som inte får göra det behöver få känna att det finns människor som ser vad som händer och som bryr sig om det.

Rätten att växa upp i en trygg och säker miljö

Ett barn kan vara utsatt för fysiskt eller psykiskt våld, sexuella övergrepp, eller helt enkelt leva i en familj där de vuxna bråkar och slåss. Barnet kanske får för lite mat, bär trasiga kläder eller är ofta lämnad ensam. Det finns många situationer och företeelser som gör att ett barn far illa och det är vi vuxna som är ansvariga för det.

Tecken på att ett barn far illa

Ett barn som mår dåligt visar det på olika sätt. Vanliga symtom är nervositet, att barnet är ensamt, lukar illa eller är aggressivt. Barnet har kanske blåmärken, är borta mycket från skolan, mobbar andra barn eller skadar sig själv.

När barnet berättar själv

Ett barn som berättar att det blir slaget, sparkat på eller inte får mat och kläder måste du alltid ta på allvar. Barn och ungdomar som inte mår bra kan göra saker som skadar dem själva eller andra. För äldre barn och ungdomar leder det ibland till brott, drogmissbruk eller prostitution. Barn som utsätts för våld, sexuella övergrepp eller lever i en osäker och otrygg miljö behöver någon som ingriper.

Anmälningsplikt

Alla som jobbar med barn och ungdomar är skyldiga att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa. Det gäller till exempel personal i skola, på fritids, inom sjukvården, polisen och kyrkan. En sådan anmälan kan inte vara anonym. Mer om anmälningsplikt finns att läsa i Socialtjänstlagen (SoL).

Att anmäla som privatperson

Om du misstänker att ett barn far illa och vill anmäla det kan du vända dig anonymt till socialtjänsten. Det är viktigt att känna till att du inte behöver ha bevis för att barnet far illa, det räcker att du har en misstanke eller känner en oro. Det är socialtjänstens uppgift att reda ut situationen och avgöra vilket stöd eller skydd som barnet eventuellt behöver.

Detta händer när du gör en anmälan hos socialtjänsten

När socialtjänsten får misstanke om att ett barn eller ungdom på något sätt far illa tar de snabbt kontakt med både barnet och föräldrarna. Därefter beslutar de om det ska startas en utredning om barnets situation.

Utredning för barnets bästa

En utredning har alltid barnets bästa i fokus. Det handlar om att ta reda på hur barnet har det hemma, i skolan och på fritiden. Socialtjänsten pratar med barnet, föräldrarna, förskolepersonal, lärare och andra personer i barnets omgivning. När utredningen är klar erbjuds barnet eller familjen det stöd som behövs. Utredningen får enligt socialtjänstlagen inte ta mer är fyra månader.

Stöd från socialtjänsten

Socialtjänsten kan erbjuda olika former av stöd:

  • Stödsamtal med socialsekreterare
  • Gruppverksamhet för barn och föräldrar
  • Kontaktfamilj eller kontaktperson
  • Familjebehandling med pedagoger eller terapeuter

Tvångsomhändertagande

Det händer att socialtjänsten och familjen tycker olika om vad som ska göras för barnet. Om socialtjänsten bedömer barnets eller ungdomens situation som mycket allvarlig och man inte kommer överens om vilken hjälp som behövs kan barnet tvångsomhändertas. Det betyder att barnet eller ungdomen flyttas från hemmet till en annan familj eller till ett hem för unga. Tvångsomhändertagande är en rättslig process och barnet får alltid ett juridiskt ombud. Det juridiska ombudets uppdrag är att ansvara för barnets rättigheter.