Vatten är spännande, rogivande och framför allt en fantastisk möjlighet till lek. Men vatten kan också vara farligt, särskilt för små barn som inte förstår faran.

Barns utveckling förutsätter en naturlig nyfikenhet. Barn leker och prövar sig fram. Vatten i alla dess former lockar till lek och experiment, men utan inhägnader och låsta brunnslock kan tragedin vara ett faktum.

Små barn kan drunkna även i mycket grunt vatten om de faller framstupa med ansiktet nedåt. Små barns huvud är dessutom så tungt i förhållande till kroppen så när barnet böjer sig för att titta ner, i till exempel en brunn, så tippar de lätt över och faller ner.

Risken för olyckstillbud är stor vid byggarbetsplatsers vattenfyllda byggropar, gamla översvämmade diken, regnvattentunnor och pölar. Varje år drunknar små barn i vattenfyllda diken, åar, bäckar och andra mindre vattendrag som finns i närheten av hemmet.

Det räcker med pölar, diken eller dammar som bara är några decimeter djupa för att ett litet barn inte ska kunna ta sig upp om det faller och råkar i panik.

Vanlig dödsorsak

Antalet drunkningsolyckor har minskat kraftigt, även bland barn. En förklaring är att vi i Sverige har satsat mycket på allmän simkunnighet och kunskap om livräddning och säkerhet. Trots detta är drunkning fortfarande en vanlig dödsorsak bland barn.

Drunkningsolyckor i anslutning till hemmet drabbar vanligen de minsta barnen och sker oftast genom att barnet faller ner i en bassäng, brunn, damm eller ett vattendrag. En stor del av drunkningar i vattendrag nära hemmet är isolyckor.

Inomhus har det även förekommit att små barn har drunknat i badkar med lite vatten.

Barn ska aldrig lämnas utan uppsikt, vare sig inomhus eller utomhus. Barnen ska ha godkänd flytväst om de är på bryggan, i båten eller på isen under vinterhalvåret.

Kontrollera omgivningen

Det är inte alltid det räcker med att du håller ditt barn under uppsikt. När olyckan är framme går det fort. Se över den närmaste omgivningen runt hemmet. Nedan beskrivs några farliga platser.

Brunnar

På landsbygden är det vanligt med egna brunnar. Kontrollera att brunnslocken sitter som de ska, även på oanvända brunnar.

Locken bör vara utformade så att barn upp till tolv år har svårt att lyfta bort dem. Det finns även olika typer av låsanordningar som kräver nyckel eller specialverktyg för att kunna öppnas. Tänk på att välja ett godkänt lås.

Ett fallskydd hindrar barnet från att falla i och skada sig allvarligt, även om brunnslocket av någon anledning skulle råka vara öppet. Tänk på att välja ett godkänt fallskydd.

Dammar

En damm bör inte vara mer än 20 centimeter djup eller ha för branta kanter. Vill du ha dammen djupare kan den täckas med ett kraftigt nät eller galler strax under vattenytan. Du kan även välja att inhägna hela dammen med ett staket.

Simbassänger eller pooler

Simbassänger och pooler kan skyddas med staket som är minst 0,9 meter högt och som går ända ner till marken så att inga barn kan krypa under det. Det ska inte heller vara möjligt att klättra på staketet. En grind i staketet ska gå att låsa. Ett annat alternativ är att täcka bassängen med en presenning eller ett skyddsnät med högst 50 millimeter stora maskor.

Vattendrag

Vid vattendrag kan det hjälpa att sätta upp staket eller stängsel (minst 0,9 meter högt) som det inte går att klättra på. En annan metod är att plantera tätväxande taggiga buskar.

Vattentunnor

Vattentunnor som samlar upp regnvatten kan också vara en riskfylld plats. Om barnet ramlar i med huvudet före är risken stor att det inte kan ta sig upp själv. Tänk på att täcka över vattentunnor med ett lock som är svårt för barn att ta av.

Om olyckan är framme

Barn i olika åldrar skiljer sig åt när det gäller andning och cirkulation. Därför ser första hjälpen till barn vid drunkningsolyckor lite olika ut beroende på hur gamla de är.

  • Ring 112, även om barnet verkar opåverkat. Det finns en viss risk för komplikationer efter drunkningsolyckor, till exempel lunginflammation, hjärtarytmi, lungödem, hjärnödem eller njurskada.
  • Om inte barnet andas, gör mun-till-munandning redan i vattnet. Gör inblåsningar direkt utan att försöka tömma ut vatten ur lungorna. Vattnet kommer ut med utandningsluften.
  • Saknar barnet puls, ge hjärt- och lungräddning (HLR).
  • Tänk på att små barns kroppstemperatur lätt påverkas av omgivningens temperatur. Är barnet nedkylt, se till att värma det med vad som finns till hands.

Läs mer i artikeln Mina vårdkontakter.