Barns hud är mycket känsligare än vuxnas. Se till att barnet har solhatt och luftiga bomullskläder med tät väv och långa ärmar och ben när det vistas i solen. Spädbarn ska inte alls vara i solen.

Solen är nyttig. Den ger ljus, värme och ultraviolett strålning (UV-strålning). Både barn och vuxna behöver sol för att överleva, men ofta behöver vi vistas mycket kortare tid i solen än vi tror.

Barn har känslig hud

Barn ska få vara ute och leka och ha roligt. Hela vintern kapslar vi in oss i overaller, mössor och tjocka stövlar. När sommaren kommer är det naturligt för barnen att lätt och enkelt få springa omkring och njuta av värmen, sol och bad.

Kom bara ihåg att barnens hud är mycket känsligare än vuxnas. Det är speciellt viktigt att barn skyddas mot för mycket sol. Barnets hud är tunnare än vuxnas och blir därför lättare bränd. Om man bränner sig ökar risken för hudcancer senare i livet. Det bästa skyddet mot hudcancer är att se till att barnen inte blir brända.

Små barn, speciellt i vagn, får aldrig ställas med ansiktet mot solen eftersom det finns risk att bränna sönder barnets ögon.

Spädbarn

Spädbarn ska inte alls vara i solen. Skydda dem med solhattar, parasoller och kläder. Tänk på att solen tar även i skuggan. Smörj inte in spädbarn med solskyddsmedel, håll dem istället borta från solen helt och hållet. Se däremot till att de inte ligger i en alltför varm vagn. Då är det bättre att ligga fritt under ett tak eller inomhus.

Bästa skyddet mot sol

På förmiddagen och eftermiddagen kan små och stora barn egentligen vara ute hur mycket som helst. En bra riktlinje är före 11 på förmiddagen och efter 15 på eftermiddagen. Om ni är ute mitt på dagen är det bra om det finns mycket träd, ängsmark och gräsmatta runtomkring som skyddar. Undvik stranden, vatten eller öppna platser mitt på dagen. Vind och vatten svalkar men skyddar inte mot UV-strålningen, det vill säga solens brännkraft är lika stark.

Utomlands

Var extra försiktig på sydligare breddgrader, på hög höjd och på platser med mycket fri himmel. Du kan bli bränd även i skuggan.

Klädsel och solskyddsmedel

Se till att barnet har solhatt och luftiga bomullskläder med tät väv och långa ärmar och ben. Det finns även speciellt utformade solskyddskläder med 100 procent solskydd. Blöta kläder som töjs kan släppa igenom en del sol, så var försiktig. Gå på badutflykt direkt efter frukost eller efter tre på eftermiddagen så slipper du alla bekymmer med kläder och solskyddsmedel om du befinner dig i Sverige.

Om barnet har heltäckande kläder och solhatt behövs inget solskyddsmedel i Sverige, om ni inte är ute med båt eller liknande. Utomlands behövs heltäckande kläder och solskyddskräm (solstift) i ansiktet, på handryggarna och på ställen som inte kan täckas med kläder. På stränderna vid Medelhavet och på andra sydliga breddgrader är solen så stark att solskyddsmedel i praktiken är verkningslösa. Det enda effektiva skyddet är att bada tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Dessutom behövs kläder som inte släpper igenom sol.

Om du behöver smörja in ditt barn, var noga med att göra det regelbundet. Även vattenfasta solskyddsmedel nöts bort. I Sverige räcker solskyddsfaktor 15, men till sjöss eller utomlands krävs en högre solskyddsfaktor. Men solskyddsmedel kan aldrig ersätta tidsplanering, kläder och skugga. Med solskyddsmedel kan du aldrig förlänga tiden i solen, vilket du kan med kläder, tidsplanering och skugga.

Fråga om råd

Om ditt barn har bränt sig eller mår dåligt efter för mycket sol och du är osäker på hur du ska göra Mina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Om ditt barn har skadat sig av solen kan du lindra med enkla medel. Om du behöver söka vård för solbränna, kontakta din vårdcentral eller närakut.

För allvarligare åkommor som uttorkning, kontakta din akutmottagning.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Mina vårdkontakter.