Det finns en hel del böcker, både fackböcker och romaner, som handlar om människor i den tredje åldern. Böcker som skildrar det vanliga vardagslivet eller böcker där huvudpersonerna i mogen ålder bryter upp från det invanda och skapar sig en helt ny livsstil.

Skönlitteratur

Gerda Antti: Livet skriver kapitel

Det finns tid att tänka i Gerda Anttis bok. Sjuksköterskan och bondmoran Vera berättar om livet och människorna i byn där hon bor. Hennes tankar kretsar mycket kring sonen och hans familj, barnbarnet som hon knappt får träffa. Hon återkommer i minnet till sin man som hastigt gick bort.

Lars Ardelius: Ingen ålder

Lars Ardelius berättar i sex noveller om åldrandet och om människor som fyllt 70.

Lis Asklund: Uppbrott

Lis Asklund berättar om sitt liv och sin kamp för bättre villkor för barn med svåra funktionsnedsättningar. Hon berättar om radioprogrammet där hon gav råd i sociala frågor. Hon berättar också om hur hon vid 67 års ålder bryter upp från ett 40-årigt äktenskap, om krisen som följde och hur hon gick vidare.

Margareta Atwood: Den blinde mördaren

En spännande skildring från Kanada under 1900-talet. Romanen handlar om systrarna Laura och Iris. Ett foto med tre unga människor på picknick spelar en central roll i boken. Iris är nu 82 år och ensam. Hon ser tillbaka på sitt liv och minns.

Constance Beresford Howe: Boken om Eva

Eva, som lever i Montreal, har varit en uppskattad lärare, men valt att stanna hemma för att ta hand om sin man som är sjuk. När hon vid 65 går i pension packar hon sin väska och lämnar hemmet för en ruffig källarvåning i en annan del av staden. Året som följer är ett år av kris och utveckling.

Yngve Berger: Berättelsen om Hanna

En kvinna sitter på balkongen och tittar ner mot stranden. Hon är kring 80 år och änka. En dag ser hon en ung vacker man på stranden. Hon hämtar kikaren. Sommaren som följer blir mycket dramatisk.

Bo Carpelan: Benjamins bok

Benjamin är översättare och pensionerar sig vid 63. Då börjar han skriva en morgondagbok. Han skriver bland annat om gamla människor och om hur man gör en bra sås. Efter ett minne från barndomen gör han en resa till barndomslandet där han letar efter en vän.

Stig Claesson: Man måste det man önskar

Janus Andersson får besök i sin sommarstuga av Vera Nilsson som är pensionerad efter att ha ägt en sybehörsaffär. Skvallret börjar gå – kan äldre människor ha ett kärleksliv? Hur skvaller i ett litet samhälle kan få otrevliga konsekvenser.

Marika Cobbold Hjörne: Guppy till kvällsmat

En varm, både sorglig och rolig, berättelse om relationen barnbarn-mormor. Amelias fästman har gjort slut med henne. Hon har alltid kunnat vända sig till mormor med sina problem, men nu börjar mormor bli förvirrad.

Oscar Danielsson: Johannas backe

Mormor Elin har dött och Markus och hans mamma reser till Siljansnäs för att städa ur hennes hus. Markus tar med hennes dagböcker. Genom mormors dagböcker lär han känna helt nya sidor hos henne.

Isla Dewar: Familjealbumets hemligheter

En varm och humoristisk berättelse om John och Matti som är pensionärer, och deras barn och barnbarn. Boken utspelar sig i Skottland.

Margaret Drabble: De sju systrarna

Candida är 60 år och nyskild när hon flyttar till London. Hon har aldrig tidigare levt ensam. Hon börjar skriva dagbok för att skapa en ny tillvaro.

Veronica Ehrengren: Hälsa Pierre från mig

En thriller som utspelar sig under en enda dag.

Anna Enquist: Hemligheten

Wanda som är konsertpianist drabbas av en reumatisk sjukdom och måste lämna karriären. Berättelsen om Wandas liv är också en berättelse om Holland under andra världskriget.

Nora Ephron: Jag gillar inte min hals och andra tankar om att vara kvinna

Både roligt och avslöjande om hur det känns att inte längre vara helt ung.

Brita av Geijerstam: Nära

Dikter om livets glädjeämnen, om tillbakablickar och saknad.

Graham Greene: Resor med moster Augusta

Moster Augusta möter sin systerson Henry, en pensionerad och prudentlig banktjänsteman, vid systerns begravning. Henry blir förskräckt när han upptäcker att mostern är både äventyrslysten och sexig. Han följer med henne på många spännande resor.

Ernest Hemingway: Den gamle och havet

En dygnslång kamp mellan den kubanske fiskaren och en stor svärdsfisk.

Gyula Iliés: Ålderdomens sköna år

Det är både roligt och vemodigt när författaren berättar om hur han upplever sitt åldrande. Tankarna blandas med minnen från barndomen i bondesamhället.

Virginia Ironside: Nej, Jag vill inte gå med i en bokcirkel

Dagboken om Maries första år som pensionär präglas av värme, vresighet och brittisk humor. Underhållande läsning.

Hadley Irwin: Vad ska vi göra med mormor?

Boken handlar om livet, kärleken och döden. Det är konflikter mellan mor och dotter på flera nivåer. Mormor har brutit lårbenshalsen och dottern kommer tillsammans med sin tonårsdotter för att sälja sommarhuset. Mormor vägrar och sommaren blir händelserik.

Ulla Isaksson: Boken om E

Personligt och gripande om författarinnans och makens sista år tillsammans.

Alan Isler: Hamlet på West End Avenue

Otto minns sitt liv – han har överlevt Förintelsen – när några boende på ett äldreboende planerar att spela Hamlet. Handlingen utspelas i New York.

Tove Jansson: Sommarboken

En ömsint bok om relationen mellan en farmor och hennes barnbarn. De två lever tillsammans i skärgården under sommaren.

Elsie Johansson: Då nu är jag

Ett samtal med läsaren i diktform om livets stora frågor.

Doris Lessing: En god grannes dagbok

En gammal kvinnas tankar kring åldrandet och ensamheten.

Wilhelm Moberg: Din stund på jorden

Albert Carlsson, som föddes på en fattig gård i Småland, bor på pensionat i Kalifornien. Han ser tillbaka på sitt liv och hur olika livet blev för honom och brodern som dog ung.

Jan Myrdal: Gubbsjuka

Författaren är 80 plus och ser ålderdomen som en samhällsfråga.

Elisabet Palo: En strimma aprikos

Passion i ett litet samhälle i Bergslagen. Greta fyller 60 och tänker på Anton.

Gustav von Platen: Att få börja ett nytt liv. Resa till det förflutna.

Om livet efter 65 då författaren flyttade till Frankrike. Många spännande förändringar i livet.

Jeanne Ray: Julie och Romeo

Två 60-åriga blomsterhandlare blir förälskade i varandra. Eftersom släkterna – på Shakespearevis – ligger i fejd är inte förhållandet helt problemfritt. En bok att må bra av.

Facklitteratur

Dag Sebastian Ahlander: Handbok för glada gubbar

Bokens tilltal riktar sig till män inför pensioneringen. Men de 109 råden för att nå livets höjdpunkt passar lika mycket för kvinnor.

Bodil Jönsson: När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid

Att bli pensionär idag skiljer sig mycket från det liv som tidigare generationers äldre levde.

Esther Perel: Vill ha dig

En bok om relationer och samlevnad