Maten är viktig för hälsan. Näringrik mat är speciellt viktig för äldre, sängliggande människor som annars lätt kan få trycksår. Doften av lagad mat och en trevlig dukning gör måltiden till en angenäm stund.

Lukt och smak är starkt sammankopplade. Lukter kan väcka minnen och få oss i en helt annan sinnesstämning. Att känna doften av god mat betyder mycket för matlusten. Doften av mat som lagas är viktig för äldre människor som inte längre har möjlighet att laga sin mat själva.

Smaken är också viktig. Det ska vara en bra balans mellan de olika smakerna i maten. Därför är kryddning viktig. Maten ska innehålla både hårda och mjuka delar. Sås förstärker smaken och hårdare delar som lätt kokta grönsaker, kött eller fisk, ger tuggmotstånd.

Man kan känna sig trött och håglös och inte alls ha någon lust att äta. Men bjuds man på en vällagad portion god och närande mat väcks ofta livsandarna upp och ger energi.

Smaker förstärker

Vårt smaksinne uppfattar fem smaker. De är salt, sött, syrligt, beskt och umami. Umami är svår att beskriva, men det är natriumglutamat som ger upphov till smaken. Studier har visat att personer som är undernärda kan få mer energi om maten förstärks med umamismak.

Om du är anhörig till någon som har dålig aptit är det bättre att laga mat än att värma färdiga portioner i mikron. Mat som doftar väcker minnen. Äldre människor kan många gånger få matlust om maten är vällagad och gott kryddad. Starka smaker som olika sorters sill, ansjovis och inlagd strömming kan väcka aptiten till liv.

Duka trevligt

Att äta ensam är inte alltid roligt. Speciellt inte om man även i övrigt känner sig ensam. Därför kan det vara en god idé att lägga ner lite extra omsorg på matlagning och dukning.

Det tar tid att äta. Att ha det trevligt kring sig när man äter är viktigt både för aptiten och för trivseln.

För det lilla hushållet

I butikernas frysdiskar finns bra produkter som kan underlätta för ett litet hushåll. En påse tärnad potatis räcker till flera måltider och blir en bra grund för både potatismos och pytt i panna. Pannkakor finns frysta och passar fint till fyllda crèpes. Tärnad mango och ananas är också bra att ha i frysen.

Ibland är man inte heller riktigt hungrig utan mer sugen på något. Då kan en näringsrik mjölkdryck med frukt och bär, en smoothie, som snabbt rörs ihop passa bra.

Ät fet mat

En person på 70 år behöver cirka 1 700 kcal per dag.

Att äta näringsrikt är viktigt för kroppens funktioner. Det är speciellt viktigt när man blir äldre och kroppen blir skörare. Personer som sitter stilla eller ligger i samma ställning kan ofta få tandhälsa.