Undvik att snubbla. Det finns många enkla hjälpmedel som gör hemmet säkrare. Med ett trygghetslarm får du snabbt hjälp om olyckan ändå skulle vara framme.

Med enkla medel kan du göra ditt hem till en säkrare plats:

  • Lägg halkskydd under mattorna, eller ta bort dem helt. Det är lätt hänt att snubbla och halka på lösa mattor.
  • Fäst alla lösa sladdar längs med väggarna.
  • Lägg halkskydd i trappor.
  • Ordna bra belysning och ha gärna en nattlampa tänd om du behöver gå upp på natten.
  • Lägg antihalkmatta i badkar/dusch och på badrumsgolvet.
  • Ha de saker du ofta använder nära till hands. Flytta till exempel om i köksskåpen så att du lättare når de redskap som du behöver.
  • Ha telefonen nära till hands.

Du kan via din husläkarmottagning få hjälpmedel till hemmet, exempelvis högre toalettsits, klossar till sängbenen, handtag vid badkaret eller en dyna som höjer stolsitsen.

Ta hjälp av kommunens fixare

Fixarservice är en vaktmästartjänst som finns i en del kommuner/stadsdelar. Namnet varierar men målet är detsamma - att minska risken för de äldre invånarna att ramla och skada sig vid vardagliga sysslor.

Fixarservice kan exempelvis hjälpa till med att byta glödlampor, sätta upp gardiner, hämta och lämna saker på vinden samt flytta lättare möbler i hemmet. Däremot gör man inte hemtjänstens uppgifter och inte heller sådant som kräver yrkeskunnig personal, som elektriker och rörmokare.

Läs mer om Ansök om trygghetslarm hos din kommun.

Trygghetsringning

I vissa kommuner finns så kallad trygghetsringning. Då ringer du varje dag till en telefonsvarare och säger ditt namn. Telefonsvararen avlyssnas dagligen vid en viss tidpunkt. Har du då inte ringt, ringer någon från Trygghetsringningen upp dig. Om du inte svarar kontaktas den närstående som är din kontaktperson.