Ultraljudsundersökning kan användas för att undersöka många olika tillstånd eftersom det går att undersöka nästan hela kroppen. På den bild som ultraljudets signaler ger går det att se förändringar, om det finns knölar, cystor eller tumörer eller om den undersökta kroppsdelen är inflammerad. Undersökningen görs nästan alltid utanpå kroppen. Du får en remiss till ultraljudsundersökning om din läkare bedömer att det behövs.

Ultraljudsundersökning innebär att ljudvågor sänds in i kroppen. När ljudvågorna träffar det organ som ska undersökas sänds signaler tillbaka. Dessa signaler görs sedan om till en bild som visas på en datorskärm.

Undersökningar med ultraljud kan göras av:

  • lever och mjälte
  • gallblåsa och bukspottkörtel
  • njurar
  • kroppspulsåder och lymfkörtlar
  • buk, magsäck och tarmar
  • könsorgan
  • hjärtat och hjärnans blodkärl
  • blodkärl i armar och ben
  • muskler, senor och leder
  • sköldkörtel
  • bröstkörtel
  • graviditeter
  • hjärnan hos nyfödda.

På ultraljudsbilden går det att se förändringar, om den undersökta kroppsdelen är inflammerad, om det finns knölar, cystor eller tumörer. Ibland kompletteras ultraljudsundersökningen med andra undersökningar eller med ett cellprov.

Om din läkare anser att du behöver göra en undersökning skickas en remiss. Den specialistläkare som svarar för undersökningen bedömer om den föreslagna undersökningen är rätt för att besvara frågan i remissen. En annan metod kan eventuellt rekommenderas om den är medicinskt säkrare och ekonomiskt försvarbar.

Förberedelse inför ultraljud

Få ultraljudsundersökningar kräver särskilda förberedelser. Före en ultraljudsundersökning av organ i buken kan du behöva fasta i 4-6 timmar och ibland behöva dricka en större mängd vatten för att de organ som ska undersökas ska ses tydligare. Du får besked av din läkare eller den röntgenavdelning, som utför undersökningen, om det behövs några förberedelser.

Barn

Om du vill förbereda ditt barn inför en ultraljudsundersökning kan du visa den tecknade film som finns i länklistan till höger, se 1177.se / Filmer för barn.

Så går ultraljudsundersökning till

Undersökningen görs nästan alltid utanpå kroppen. Den är inte farlig och gör inte ont. På ett speciellt instrument finns en sändare. Instrumentet förs över den kroppsdel som ska undersökas. En gel, som underlättar undersökningen, stryks först på huden.

När kvinnors underliv undersöks kan ett instrumentet med sändaren föras upp i slidan. Om mannens prostata undersöks kan ett instrument föras upp i ändtarmen.

För att förstärka bilderna av inre organ behövs kontrastmedel som ges i blodet.

Ibland behöver läkare ta ett cellprov. Det sker då oftast i samband med ultraljudsundersökningen. Läs mer under länken Biopsi till höger.

Mobil undersökning

Inom Stockholms läns landsting går det numera att få ultraljudsundersökning utförd i hemmiljö. Det gäller dig som är svårt sjuk eller rörelsehindrad, oavsett om du bor hemma eller på vårdhem, sjukhem eller äldreboende. Du får då besök av en röntgenspecialist som har utrustningen med sig.

Undersökningen måste beställas av hälso- och sjukvårdspersonal.

Efter ultraljudsundersökningen

Om ett prov tagits i samband med ultraljudsundersökningen kan du få vila ett par timmar efteråt. Annars behöver du inte stanna kvar på avdelningen.

Provsvar och resultat

Svaren från undersökningen lämnas till den läkare som remitterat dig. Han eller hon informerar dig om resultatet.

Risker med ultraljud

Det finns inga kända risker med ultraljudsundersökning.

Kostnad

För att få reda på vad den här undersökningen eventuellt kostar klicka på länken Avgifter till höger eller hör med mottagningen. Du betalar samma avgifter oavsett om du går till den landstingsdrivna vården eller till någon privat vårdgivare som landstinget har avtal med.

Fråga om råd

Undrar du över något inför undersökningen? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska behandla dig eller den som har skickat dig för behandling.

Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.

Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Om din läkare anser att du behöver göra en ultraljudsundersökning skickar han eller hon en remiss.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.