Tandröntgen kompletterar den övriga undersökningen hos tandläkaren. Med hjälp av en röntgenundersökning kan tandläkaren se till exempel tandrötter och käkben och kontrollera om det finns hål under fyllningar och mellan tänderna.

Hur bra röntgenstrålarna tränger igenom kroppen beror på hur tät vävnaden är. Skelett och tandvävnad har hög täthet och syns därför bäst på röntgenbilderna. Ett skadat område, som till exempel ett kariesangrepp, är mindre tätt. På bilden syns skadan då som ett mörkare område.

I dag använder de flesta tandläkare digital tandröntgen. Fördelarna med den jämfört med den traditionella tekniken är bland annat att stråldosen blir betydligt mindre och att röntgenbilderna visas direkt på en bildskärm.

När och varför används tandröntgen?

  • För att kontrollera om det finns karies (hål) under fyllningar och mellan tänderna. På röntgenbilderna syns också hur djupa kariesangreppen är.
  • När diagnosen är osäker. Ett symtom som tandvärk kan ha flera orsaker. Med hjälp av röntgen kan tandläkaren ställa rätt diagnos och ge rätt behandling.
  • Före ett ingrepp. Ska du få en tand utdragen är det viktigt att tandläkaren vet hur roten ser ut.
  • Efter en behandling. Tandläkaren brukar till exempel kontrollera om en rotfyllning har blivit tät.
  • Som en uppföljning av tidigare behandling. På röntgenbilderna kan tandläkaren se om det läker normalt.
  • Före en operation. Det är till exempel viktigt att undersöka käkbenets utseende innan man sätter in tandimplantat.
  • För att kunna planera en tandreglering (tandställningar av olika slag). Då behövs röntgenbilder av tandanlag och skallens ben.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför en röntgenundersökning av tänder och mun.

Så går tandröntgen till

Vid digital tandröntgen placeras en sensor i din mun. Sensorn är kopplad till en dator och reagerar på strålarna från röntgenapparaten. Röntgenapparaten riktas mot den del av din mun som ska undersökas. Röntgenstrålarna går igenom kroppen och träffar sensorn på andra sidan. Röntgenbilderna visas genast på en bildskärm.

När du undersöks med traditionell röntgenteknik är det inte en sensor utan en röntgenfilm som placeras i munnen. Den måste sedan framkallas innan man kan titta på bilderna.

Det känns inte när du röntgar en tand. Sensorn eller filmen kan skava lite när den placeras i munnen. En del patienter kan besväras av kväljningar.

Att röntga tänderna tar olika lång tid beroende på hur många bilder som behöver tas, men som regel är undersökningen avklarad på några få minuter.

Risker och skydd

I dag använder de flesta tandläkare digital tandröntgen, som ger en betydligt lägre stråldos än den traditionella. Även vid traditionell tandröntgen är stråldosen mycket låg. Men all elektromagnetisk strålning påverkar kroppen och därför ska röntgenbilder bara tas i medicinskt syfte. Du kan alltid fråga din tandläkare varför röntgenbilden behöver tas.

När dina tänder ska undersökas med röntgen får du en halskrage eller en skärm att hålla under hakan som skydd mot röntgenstrålningen. Det är ett enkelt och effektivt skydd både för vuxna och barn. Är du gravid kan du också få ett skyddsförkläde som täcker magen. Tandläkaren och tandsköterskan skyddar sig genom att gå ut ur rummet när bilden tas eftersom de annars skulle utsättas för strålning flera gånger varje dag.

Provsvar och resultat

Vid digital tandröntgen visas bilderna direkt på en bildskärm och din tandläkare kan berätta vad röntgenbilderna visar och om du behöver någon behandling. När man använder traditionell röntgenteknik måste röntgenbilderna först framkallas.

Kostnad

För att ta reda på vad undersökningen kostar kan du höra med din tandläkarmottagning.

Sök vård

Behöver du besöka en tandläkare? Du kan hitta mottagningar genom att klicka på länkarna Folktandvården och Privattandläkarna uppe till höger.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.