Synundersökning görs för att ta reda på hur bra du ser både på nära och långt håll. Om din syn är försämrad vill man också ta reda på orsaken. En undersökning visar om korrigerande glas hjälper. Om glas inte hjälper kan din synnedsättning bero på någon ögonsjukdom. Då undersöks du vidare.
Synundersökningen ger svar på vilken synskärpa du har. Om synskärpan är nedsatt och synen därmed försämrad är syftet även att undersöka om det beror på ett brytningsfel, en ögonsjukdom eller på en kombination av dessa faktorer. Om din syn är försämrad ger undersökningen svar på om korrigerande glas hjälper dig att se bättre och vilken korrektion som krävs för att du ska se så bra som möjligt.
Om du använder glasögon eller linser så ta med dem till undersökningen. Tänk efter om någon i släkten har en ögonsjukdom eftersom vårdpersonalen kanske frågar om detta. Du kan även bli tillfrågad om vad din behandlande läkare heter och om du tar några läkemedel. Vissa läkemedel kan påverka synen.
Synen provas på långt och nära håll, med ett öga i taget. På långt håll får du läsa bokstäver på en upplyst så kallad syntavla som är placerad fem meter bort. Det finns tio eller tolv rader med bokstäver på tavlan. På nära håll används en tavla med text i olika storlek som du får läsa.
När barn eller andra icke-läskunniga undersöks används oftast någon av metoderna nedan.
Om du har nedsatt synskärpa eller brytningsfel finns det flera sätt att komma fram till vilket glas som är lämpligt att använda i glasögon.
Med det glas eller den kombination av glas som undersökningen leder fram till kan du förmodligen läsa nedersta raden på syntavlan, vilket innebär att du har fått full synskärpa.
Om det inte går att hitta något glas som förbättrar synskärpan är det troligt att du har en synnedsättning som beror på en sjukdom i det ena eller båda ögonen. Då får du genomgå en ögonundersökning samt eventuellt ytterligare ett antal specialundersökningar.
En synundersökning är varken farlig, obehaglig eller besvärlig.
Undrar du över något inför synundersökningen? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska behandla dig eller den läkare som har skickat dig till undersökningen.
Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.