Mammografiscreening är en metod för att hitta tidig och botbar bröstcancer hos kvinnor som inte har några symtom från brösten. Alla kvinnor i Stockholms län som är mellan 40 och 74 år kallas regelbundet till undersökning. Kvinnor mellan 40 och 49 år bjuds in var 18:e månad och kvinnor mellan 50 och 74 år vartannat år. Du kan inte själv boka tid för mammografi utan att vara kallad till mammografiscreening eller ha remiss från en läkare. Sedan 1 januari 2012 är mammografiscreening kostnadsfri inom Stockholms län.

Screening är en undersökning av friska personer för att kunna hitta en allvarlig sjukdom så tidigt att den ännu inte har visat sig genom några symtom och går att bota. Det minskar risken för onödigt lidande och en för tidig död. Screening finns för ett antal cancersjukdomar såsom tjocktarms- och ändtarmscancer, livmoderhalscancer och bröstcancer.

Med mammografi kan de flesta brösttumörer upptäckas innan de ger några symtom eller kan kännas. Mammografiscreening har minskat dödligheten i bröstcancer.

Det är viktigt att du själv lär känna dina bröst och regelbundet undersöker dem. Om du skulle känna en knuta i dina bröst ska du kontakta din vårdcentral eller beställa tid på bröstmottagning för utredning.

Inbjudan till mammografi

Alla kvinnor mellan 40 och 74 år som är mantalsskrivna i Stockholms län inbjuds regelbundet till mammografiundersökning, 40-49 år var 18:e månad (se nedan) och 50-74 år vartannat år.

Du får ett brev hemskickat med uppgifter om datum och tid för undersökning. Om inte tiden passar dig har du möjlighet att byta.

Kvinnor med skyddad identitet

Du som har skyddad identitet får inte någon kallelse. Du kan istället ringa avdelningen för hälsoundersökningar, 08-517 722 66, för att få råd om hur du bör göra för att genomgå mammografi

Du som ammar

Du som är gravid, ammar eller har ammat inom det senaste halvåret – ring mammografiavdelningen när inbjudan till mammografi kommer. Då kan du vid behov avboka och komma överens med dem om när en ny inbjudan ska skickas ut.

Om du skulle känna en knuta i bröstet under pågående amning ska du söka läkare. En knuta ska alltid undersökas även om de flesta är godartade.

Förberedelser

Undvik parfym, doftande hudkräm och liknande inför besöket på mammografiavdelningen.

Överkänslighet blir allt vanligare och allt fler reagerar på dofter. Offentliga lokaler ska vara tillgängliga för alla oavsett känslighet. Genom att visa denna hänsyn gör du en viktig insats.

Så går mammografi till

Före undersökningen får du svara på några frågor om din hälsa.

Mammografiundersökningen görs med hjälp av en speciell röntgenapparat. Bröstet trycks samman en mycket kort stund då bilden tas. Bildtagningen tar ungefär fem minuter och hela besöket ungefär en halvtimme.

Röntgenbilderna bedöms av två läkare oberoende av varandra. Om du har gjort mammografi tidigare jämförs de nya röntgenbilderna med dina föregående bilder.

Provsvar och resultat

Ett svarsbrev skickas hem till dig inom ett par veckor. Om mammografiundersökningen visat något avvikande, eller inte räcker för en säker bedömning, återkallas du för ytterligare undersökningar, oftast inom en vecka.

Fråga om råd

Har du frågor om cancer kan du ringa Cancerupplysningen på telefon 08-517 766 00, måndag till fredag 9.30-12.00 och 13.00-15.00. Du kan också besöka dem i Radiumhemmets stora entréhall på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Öppettider måndag till torsdag 9.30-15.00.

mammografimottagning du tillhör. Du kan också ringa .

Kan jag boka om eller avboka min tid?

Ja, på kallelsen står telefonnumret till mammografienheten dit du kan ringa för att ändra tiden, boka av eller ställa frågor.

Kan jag själv ringa och beställa tid till mammografi?

Nej, inte när det gäller mammografiscreening. Du kan däremot beställa tid hos din husläkare eller bröstmottagning för en undersökning. Din läkare gör då bedömningen om du ska få remiss till mammografi.

Kostar det något?

Mammografiscreening inom Stockholms läns landsting är kostnadsfri från och med 1 januari 2012.

Hur och när får jag svar?

Du får skriftligt svar, normalt inom två veckor. Cirka tre procent av de kvinnor som genomgått mammografi återkallas till en kompletterande utredning, oftast inom en vecka.

Vart vänder jag mig om jag känner en knuta i bröstet?

Ta kontakt med husläkare eller bröstmottagning för att genomgå utredning. Vänta inte!

Om jag själv är orolig men inte kallas till undersökning, kan jag själv söka hjälp/undersökning?

Ja, då ska du kontakta din husläkare eller en bröstmottagning där en läkare bedömer om du behöver utredas.
Mammografiscreening är i första hand till för att undersöka kvinnor som inte har symtom eller problem med brösten. Mammografiscreening ska inte vara en ersättning för den utredning som alltid ska göras av kvinnor som har symtom eller är oroliga. Symtom och oro ska bedömas av läkare.

Kan jag mammografera mig om jag har kosmetiska inlägg eller fått sprutor i brösten?

Ja, men det kan behövas kompletterande undersökningar. Kontakta mammografienheten för vidare information.

Hur ofta kan jag mammografera mig med tanke på strålningsrisken?

En mammografiundersökning ger mycket låga stråldoser. Enligt Statens Strålskyddsinstitut är risken att drabbas av bröstcancer på grund av röntgenstrålning mycket liten, även vid regelbundet återkommande mammografiundersökningar.

Hur stor nytta gör mammografi?

Vetenskapliga undersökningar har visat att mammografiscreening minskar dödligheten i bröstcancer med mellan 20 och 40 procent, beroende på ålder. Socialstyrelsen har använt riktvärdet 30 procent. Undersökningar har visat att hos de kvinnor som deltar i mammografiscreening, minskar risken att dö i bröstcancer med upp till 50 procent.

På vilket sätt?

Genom att hitta cancer i ett tidigt skede, innan den ger symtom eller går att känna med fingrarna, ökar chansen att bli botad. Det vill säga risken för att dö i bröstcancer minskar.

Hur ofta upptäcks bröstcancer via mammografi?

Cirka fem cancerfall upptäcks per 1 000 undersökta kvinnor.

Hur ofta hittar man cancer i de olika åldersgrupperna?

Cancer är vanligare med stigande ålder och i åldersgruppen 40-49 hittas mellan 1,5 och 3 cancerfall per 1000 undersökta kvinnor beroende på om de undersöks för första gången (3/1000) eller om de återkommer 18 månader senare (då är det endast de cancrar som tillkommit, cirka 1,5/1000).

Hur hög är dödligheten i bröstcancer?

Dödligheten varierar beroende på om en cancer upptäcks i ett tidigt eller sent skede. Om bröstcancer upptäcks i ett mycket tidigt stadium överlever de allra flesta sin sjukdom. Om bröstcancern är spridd när diagnosen ställs kan dödligheten vara hög, mer än 50 procent.

Varierar dödligheten i olika åldersgrupper eller är det andra faktorer som är avgörande?

Åldern är inte så avgörande som hur pass tidigt sjukdomen upptäcks.

Tidigare fick man inbjudan till mammografi först när man fyllt 50 år, varför går man ner i ålder?

Vetenskapliga undersökningar har visat att mammografi minskar dödligheten i bröstcancer också i åldersgruppen 40 till 49 år. Tidigare undersökningar var inte statistiskt säkerställda. Socialstyrelsen rekommenderar allmän mammografiscreening från 40 års ålder.

Hur ofta kallas kvinnorna i olika åldersgrupper?

Kvinnor mellan 40 och 49 år bjuds in var 18:e månad. Kvinnor mellan 50 och 74 år, vartannat år.

När man väl är inne i systemet, bjuds man då in till mammografi vartannat år?

Ja, om man är mellan 50 och 74 år. Om man är mellan 40 och 49 år får man inbjudan var 18:e månad.