Vid en lumbalpunktion, även kallad spinalpunktion, tar man prov på den vätska som omger hjärnan och ryggmärgen. Provet tas för att man ska kunna se om du har hjärnhinneinflammation eller vissa typer av hjärnblödningar. Efteråt kan du få en lätt huvudvärk. Du bör då vara i stillhet resten av dagen. Om du får svår huvudvärk, yrsel eller blir stel i nacken ska du kontakta din läkare.

Lumbalpunktion görs framför allt för att man ska kunna bestämma om en patient har hjärnhinneinflammation eller vissa typer av hjärnblödningar. Provet tas med hjälp av en tunn nål som sticks in mellan tredje och fjärde ländkotan i den nedre delen av ryggraden.

Så förbereder du dig

Före undersökningen berättar läkaren hur punktionen går till och hur det kan kännas. Du får också reda på vilka möjligheter till lokalbedövning som finns.

Så går lumbalpunktion till

Ingreppet gör inte så ont, men om du vill kan du få lokalbedövning. När provet tas får du sitta framåtböjd eller ligga ihopkrupen på sidan. Huden tvättas och du kan få lokalbedövning. Sedan sticker läkaren in en tunn nål mellan de nedersta ryggkotorna för att kunna ta prov på cerebrospinalvätskan som omger hjärnan och ryggmärgen.

Undersökningen tar ungefär en halvtimme.

Efter ingreppet får du ett förband över punktionsstället. Läkaren talar om hur länge du ska ligga kvar efter undersökningen.

Efter lumbalpunktionen

Läkaren berättar om det är något särskilt du bör tänka på efter lumbalpunktionen. Normalt får du inga särskilda förhållningsregler. Men om du får huvudvärk efteråt är det bra att försöka vara i stillhet resten av dagen.

Om du behöver ta värktabletter ger läkaren dig råd.

Provsvar och resultat

Provet skickas till ett laboratorium för analys. Din läkare meddelar dig resultatet av provet.

Risker med lumbalpunktion

Förutom lindrig, övergående huvudvärk ger undersökningen sällan några större besvär.

Ibland kan du drabbas av mer långvarig svår huvudvärk, yrsel, nackstelhet eller hörselfenomen. Kontakta i sådana fall din läkare.

Fråga om råd

Undrar du över något inför undersökningen? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska undersöka dig eller den som har skickat dig för undersökning.

Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.

Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

De flesta undersökningar görs antingen direkt när du besöker vården eller så får du en remiss. Om du tror att du behöver undersökas kontakta vården. Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill på sidan.
Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.