Hörapparatutprovning är en del i rehabiliteringen vid hörselnedsättning. Grundläggande hörselrehabilitering täcker främst hörapparatutprovning och utförs vid hörcentraler som har avtal med landstinget. Utvidgad hörselrehabilitering bedrivs vid hörselkliniker på sjukhus och innehåller mer stöd utöver hörapparatutprovningen. En remiss behövs och den kan du få av husläkare eller öron-, näs- och halsläkare.
Utprovning av hörapparat är en del av en hörselrehabilitering, det vill säga hörapparaten hjälper dig att få tillbaka din hörsel helt eller delvis. Hörselrehabilitering omfattar också annat stöd som du kan behöva på grund av din hörselskada. Det kan till exempel vara praktiska åtgärder på arbetsplatsen, individuellt stöd för att bättre klara arbetsliv och andra situationer samt en medicinsk bedömning av ditt hälsotillstånd och din arbetsförmåga.
Det här är en viktig del eftersom de flesta har större eller mindre problem med hörseln i olika situationer även efter det att de fått hörapparat.
Först utreder man dina behov, förutsättningar och förväntningar. Hörseln mäts och resultatet noteras i ett audiogram. Därefter beslutas vilka hörselhjälpmedel och andra åtgärder som behövs.
Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför utprovningen. Remiss krävs dock och det är bra om du före hörapparatutprovningen varit hos öronläkare eller husläkare och rengjort öronen.
Om du är äldre och behöver hjälp är det även bra om anhöriga eller personal från eventuellt vårdhem är med vid utprovningen. De kan hjälpa till att förmedla förståelse för vad det innebär att använda hörapparat.
Utifrån svaren från den inledande utredningen bestäms vilka hörhjälpmedel som kan bli aktuella för dig. Audionomen (hörselspecialist) informerar om de olika modeller och hörapparatfunktioner som finns att välja mellan. Tillsammans bestämmer ni vilken hörapparat som bäst passar dina behov. Du kan till exempel få välja mellan en eller två hörapparater och mellan hörapparat bakom eller i örat.
Det är viktigt att hörapparaten sitter bra i örat, därför görs ett avtryck av ditt öra. Från det avtrycket tillverkas en insats, som bara passar ditt öra.
Anpassningen innebär att hörapparaten ställs in för att på bästa sätt kompensera för förlorad hörsel och tillvarata den hörsel som finns kvar. Inställningen utgår från situationer när du tycker att det är svårt att höra. Inställningen görs antingen via dator eller via kontroller på hörapparaten.
När du fått hörapparaten ska du använda den dagligen för att vänja dig vid den och för att träna med den i vardagslivet. Efter denna träningsperiod görs en utvärdering. Utifrån denna utvärdering kan inställningarna behöva justeras eller hörapparaten bytas ut.
Utprovningen anses vara avslutad när utvärderingen visat ett bra resultat och du fått de hjälpmedel du behöver för att höra bättre.
Hörapparaten är ett lån och du som bor i Stockholms län betalar en avgift på 600 kronor.
Undrar du över något inför undersökningen? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska behandla dig eller den som har skickat dig för behandling.
Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.