Gynekologisk skrapning är ett kirurgiskt ingrepp som kan vara såväl en undersökning som en behandling, till exempel vid kraftiga blödningar, abort eller missfall.

Skrapning som undersökning

En gynekologisk skrapning är en undersökning för att hitta orsaker till symtom från livmodern eller livmoderhalsen, som mellanblödningar eller blödningar efter klimakteriet. En skrapning kan även göras om man misstänker cancer i livmodern. Det utskrapade materialet undersöks därefter i mikroskop.

Skrapning som behandling

Gynekologisk skrapning är en behandling vid till exempel blödningar, missfall och abort.

Skrapning vid blödningar

Menstruationen kan ändra karaktär och styrka, man kan småblöda under den blödningsfria perioden eller vid samlag. Blödningar kan orsakas av hormonstörningar. De kan också bero på någon förändring, till exempel en godartad polyp eller muskelknuta, eller en elakartad tumör på livmoderhalsen eller inne i livmodern. Speciellt äldre kvinnor som börjar blöda igen efter klimakteriet, även kallad post-menopausal blödning, rekommenderas ofta att genomgå en skrapning.

Om livmoderslemhinnan är förtjockad kan man få kraftiga mens- eller mellanblödningar. En skrapning kan vara det bästa sättet att snabbt få stopp på blödningar från livmodern. När den förtjockade och blödande slemhinnan skrapas bort avtar blödningarna.

Om man misstänker cellförändringar kan ibland unga kvinnor behöva genomgå en skrapning av livmoderhalskanalen för att vävnadsprover ska kunna tas därifrån. Den utskrapade slemhinnan skickas därefter till mikroskopisk granskning.

Skrapning efter missfall

Vid missfall behöver man oftast inte göra något alls utan kan låta naturen ha sin gång.

Många gånger kan kvinnan i samband med missfall ha starka smärtor och/eller blöda rikligt. Då kan man göra en skrapning för att tömma livmodern på blod, slemhinna och rester av graviditeten. Läkaren beslutar om en sådan skrapning i samråd med kvinnan.

Skrapning vid oönskad graviditet

Skrapning används även för att avbryta en graviditet. Före nionde graviditetsveckan kan aborten i stället framkallas med läkemedel. På så sätt kan en skrapning undvikas.

Förberedelse för skrapning

Din läkare kommer att informera dig om ingreppet. Om skrapningen genomförs på grund av ett missfall eller som en abort har du möjlighet att tala med en kurator både före och efter ingreppet.

Eftersom en gynekologisk skrapning är ett kirurgiskt ingrepp skall du fasta natten före. Eventuellt kan du dricka klara drycker, som vatten, fram till några timmar före ingreppet. Risken för att du ska kräkas när du sövs minskar om magen är tom. Om man kräks i samband med sövning riskerar man att få maginnehåll i lungorna, vilket kan vara allvarligt.

Så går skrapning till

Skrapning är ett mycket snabbt ingrepp som tar omkring fem minuter. Du får lokalbedövning eller blir sövd genom narkos. Vid lokalbedövning sprutas bedövningsmedel via slidan in i livmoderhalsen.

Efter att bedövning lagts vidgas livmoderhalsen något eftersom den är trång. Sedan förs en liten skrapa eller sugkateter in i livmodern och med den skrapas eller sugs försiktigt slemhinna och annan vävnad ut. Se filmen om gynekologisk skrapning högre upp på sidan.

Efter skrapningen

Efter ingreppet kan du få mensliknande smärtor under några timmar. Du får dock smärtstillande läkemedel före och efter ingreppet för att slippa så mycket obehag som möjligt.

Under operationsdagen ska du vila och inte räkna med att arbeta. Du kommer att få blödningar efter operationen som kan variera i mängd och färg och hålla i sig några dagar upp till en vecka. De tre närmaste veckorna efter ingreppet ska du avstå från samlag på grund av infektionsrisken.

Om du har fått ett missfall eller genomgått en abort får du möjlighet att tala med en kurator både före och efter skrapningen.

Du får besked per brev om man funnit något som kräver ytterligare kontroll eller behandling. Om du inte hör något är allt bra.

Blir man sjukskriven efter en gynekologisk skrapning?

Nej, du kan återgå till ditt arbete så snart du orkar. Rent fysiskt är det i regel inget hinder att arbeta dagen efter operationen.

Risker med skrapning

Komplikationer i samband med skrapning är ovanliga, men kan förekomma. Oftast är det då skrapan som har gått igenom livmoderväggen vilken ibland kan vara ganska tunn. Det är sällan någon allvarlig skada. Livmoderväggen läker snabbt. Men du kontrolleras noga efteråt så att skadan läker ordentligt.

Som vid alla operationer finns det en infektionsrisk efter ingreppet. Det är därför viktigt att du kontaktar sjukvården om du får ont i magen/buken, feber, illaluktande flytningar eller andra symtom som kan tyda på en infektion.

Samlag är olämpligt så länge blödningen pågår. Duscha istället för att bada.

Fråga om råd

Undrar du över något inför undersökningen? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska undersöka dig eller den läkare som har skickat dig för undersökning.

Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.

Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Du kan vända dig till en gynekologisk mottagning eller barnmorskemottagning om du har besvär med blödningar eller vid en oönskad graviditet.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill på sidan.
Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Se filmen

Klicka på Visa film under bilden för att se hur undersökningen går till.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.