Ekg, elektrokardiogram, är en metod för att mäta hjärtats elektriska aktivitet. Resultatet från ekg visar om det finns störningar i hjärtats verksamhet. Ekg kan tas i vila eller under arbete.
Ekg-undersökningen ger en kurva som bland annat visar hjärtats rytm, impulsutbredning samt eventuella skador på hjärtmuskeln, till exempel hjärtförstoring eller om du haft hjärtinfarkt.
Ekg ingår i undersökningen om du har hjärtproblem eller någon hjärtsjukdom. Ekg ingår även ofta som en del i hälsokontroller, till exempel för att att få ett friskintyg eller inför en operation.
Ett ekg tas ofta när du är i vila, så kallat vilo-ekg. Men det kan också tas i en aktiv situation, exempelvis när du cyklar på en motionscykel eller går på ett rullande band, ett så kallat arbets-ekg eller arbetsprov. Det senare används om du exempelvis misstänks ha en sjukdom i kranspulsådrorna, rytmrubbning eller medfödd hjärtsjukdom.
Ibland kan en oregelbunden hjärtrytm vara tillfällig. Då kan ekg behöva registreras under en längre tid, vanligen ett till två dygn, eller ibland upp till två veckor. Man använder då en digital bandspelare.
Före en ekg-undersökning ska du berätta för läkaren om du tar något läkemedel, eftersom det kan påverka hjärtats aktivitet.
Ibland ska du inte röka, dricka alkohol eller koffeinhaltiga drycker senare än 24 timmar före undersökningen. Allt detta går läkaren igenom med dig inför undersökningen.
Om du har för mycket hår på bröstet kan det ibland behöva rakas bort för att elektroderna ska få bra kontakt.
Smörj inte in dig med hudkräm innan du ska ta ett ekg, eftersom det kan göra det svårare att fästa elektroderna på kroppen.
Om du ska ta ett vilo-ekg får du ligga på rygg med elektroder i form av små plattor fästa på bröstkorgen samt på handleder och vrister. Före undersökningen tvättas huden med sprit där elektroderna ska fästas. På varje elektrod finns lite gel som gör att hjärtats elektriska impulser leds bättre.
Det är viktigt att du ligger så stilla och avslappnat som möjligt. Elektroderna kopplas till en ekg-apparat och undersökningsresultatet registreras i en dator och skrivs ut på papper.
Om du ska göra ett arbetsprov får du med ekg-elektroderna på kroppen cykla på en motionscykel eller gå på ett rullande band. Då får du också ha en blodtrycksmanschett runt armen. Ekg registreras under hela arbetet och cirka tio minuter efter. Även blodtryck och andningsfrekvens och eventuella symtom registreras.
När ekg ska registreras under en längre tid får du färre elektroder fästa på kroppen. Hjärtats elektriska aktivitet spelas in på en liten bandspelare som du bär med dig under ett till två dygn. Apparaten är ungefär lika stor som en vanlig freestyle och bärs i en väska runt midjan eller över axeln. Inspelningen sker under de vanliga dagliga aktiviteterna. Under denna tid kan du inte duscha eller bada.
Det kan ta lite tid innan du får veta resultatet av långtidsregistrering av ekg, eftersom innehållet på bandet först ska bearbetas och analyseras av läkaren.
Ett vilo-ekg är en helt ofarlig undersökning. Vid arbets-ekg kan det någon gång hända att belastningen i sig ger hjärtproblem som är kopplade till grundsjukdomen. Därför övervakas sådan undersökning särskilt av en specialistläkare med nödvändig utrustning.
Undrar du över något inför ekg? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska undersöka dig eller den läkare som har skickat dig för undersökning.
Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom en timme.
Du kan även när som helst på dygnet prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.
För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.