Bronkoskopi är en undersökning där man med hjälp av en slang med en kamera i ena änden undersöker luftrören, bronkerna, nere i lungorna. Undersökningen kan göras när man misstänker infektioner, inflammationer eller tumörer i lungor eller luftrör. Du får inte äta, dricka, röka eller snusa efter klockan 24 kvällen före undersökningen. Undersökningen görs under lokalbedövning.
Bronkoskopi innebär att en slang förs ned genom en näsborre eller via svalget. Luftrören belyses med fiberoptik. Genom den lilla kameran i spetsen på instrumentet kan man undersöka luftrören och välja var provtagning ska ske.
Genom bronkoskopets kanal kan man suga upp prov, eller föra ned en liten tång eller borste för att få upp vävnadsmaterial. Provet kan sedan studeras i mikroskop, i odlingar eller genom kemisk analys. Metoden lämpar sig för att finna infektioner, tumörer och inflammationer i lungor eller luftrör.
Före undersökningen tar man blodprover och ekg. Detta gör man främst för att se att det inte finns någon akut hjärtsjukdom eller risk för blödning. Om du behandlas med blodförtunnande medel kan dosen tillfälligt behöva anpassas.
Du får inte äta, dricka, röka eller snusa efter klockan 24 kvällen före undersökningen.
En timme före undersökning med bronkoskop får du en spruta med lugnande medel, oftast av morfintyp. Sedan lokalbedövas näsborre och svalg med en spray.
Slangen, det så kallade bronkoskopet som är fem millimeter i diameter, förs ned via näsborren. Via fiberoptik eller med hjälp av en mycket liten kamera i spetsen på instrumentet kan läkaren se ned i luftvägarna. Det är också möjligt att ta vävnadsprov med bronkoskopet.
Om man har ett känsligt svalg ges ibland en spruta med ett lugnande medel som verkar avslappnande på svalget. Därefter kontrollerar läkaren luftrören och tar prover för analys.
I undantagsfall, och när man använder stelt bronkoskop, kan undersökningen utföras under narkos. Undersökningen blir bättre och säkrare med lokalbedövning.
Läkemedlet som används vid lokalbedövningen kan orsaka hosta och en känsla av obehag. Själva provtagningen brukar uppfattas som mindre besvärlig.
Efter undersökningen får du inte äta på tre timmar eftersom bedövningen gör att man kan få maten i luftstrupen. Det är vanligt att du är trött under resten av dagen. Du kan också vara hes under ett par dagar efter undersökningen.
Bronkoskopi kan upplevas som obehagligt, men det är ytterst ovanligt att några allvarligare komplikationer uppstår.
Undrar du över något inför bronkoskopi? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska behandla dig eller den läkare som har skickat dig för behandling.
Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom en timme.
Du kan är som helst på dygnet prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.
För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.