Benmärgsprov är ett vävnadsprov som tas från benmärgen och som kan ge viktig information om olika sjukdomar som leukemi och andra blodsjukdomar. Provet tas oftast i höftkammen. Det kan göra ont just när provet tas och du kan vara lite öm några dagar efteråt.

I benmärgen bildas de flesta celltyper som finns i blodet. Genom att ta vävnadsprov från benmärgen kan man studera cellerna och få viktig information under en utredning av sjukdomar som leukemi och tumörer i benmärgen eller lymfkörtlarna eller olika blodsjukdomar.

Förberedelser

Det behövs inga särskilda förberedelser inför provtagningen. Det är viktigt att du är informerad om varför man vill göra ett benmärgsprov. Om du inte är säker på detta så be läkaren som ska göra provet om en förklaring.

Så går det till

Vid ett benmärgsprov tas lite benmärg ut med en kanyl. Vävnadsprovet kan tas från olika delar av kroppen. Det är vanligast att provet tas från höftkammen. För provet används en nål, som är lite tjockare än en vanlig nål. Området, där nålen sticks in, lokalbedövas först. Nålen förs in till mitten av benet där benmärgen finns och en liten mängd av märgen sugs eller stansas ut.

De flesta upplever en svidande värk då doktorn lägger lokalbedövningen, och en mer intensiv men kortvarig smärta just när provet tas. Normalt går den över inom några sekunder.

Efter undersökningen

Du bör vila en stund efter undersökningen. Dagarna efter undersökningen kan du kan vara öm där nålen stuckits in, men det bör inte hindra dig på något sätt.

Provsvar och resultat

Din läkare informerar dig om resultatet av provet.

Risker

Ett benmärgsprov i höften är praktiskt taget riskfritt.

Kostnad

För att få reda på vad den här behandlingen eventuellt kostar klicka på länken Avgifter till höger eller hör med mottagningen. Du betalar samma avgifter oavsett om du går till den landstingsdrivna vården eller till någon privat vårdgivare som landstinget har avtal med.

Fråga om råd

Undrar du över något inför undersökningen? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska behandla dig eller den som har skickat dig för behandling.

Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar. Här får alla som frågar svar.

Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

För råd på arabiska ring 08-528 528 38.

För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

De flesta undersökningar görs antingen direkt när du besöker vården eller så får du en remiss. Om du tror att du behöver undersökas kontakta vården. Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.