Vaxpropp i örat kan göra att du hör sämre och får lock för örat. Du får lättare vaxproppar om du använder öronproppar eller hörapparat. Oftast kan du själv behandla med receptfria läkemedel från apoteket. Sök vård om du får värk, feber, klåda eller eksem i örat. Kontakta din vårdcentral om du har barn under tre år som får öronbesvär.

Vax bildas ständigt i örats hörselgång och har till uppgift att hålla hörselgången ren. När vaxet långsamt rinner ut ur hörselgången tar det med sig smuts.

Ibland händer det att vaxet bildar en propp i hörselgången. Det kan bero på att vatten har kommit in i örat som fått vaxet att svälla. En propp kan också bildas om du har trånga hörselgångar, om du petar i öronen med bomullspinnar eller täpper till hörselgången på annat sätt.

Vaxproppar bildas lättare hos personer som använder öronproppar eller hörapparat.

Hörselgången kan också täppas till av eksem. Då får man oftast klåda och irritationskänsla i öronen.

Symtom

En vaxpropp ger sämre hörsel, en känsla av lock för örat och kan ibland göra ont. Besvären börjar ofta efter bad, då vatten kan göra att vaxet sväller.

Ibland upptäcks vaxproppar av en tillfällighet i samband med undersökning. Det är inte säkert att man själv tänker på att hörseln försämrats lite då man fått en vaxpropp. Barn som fått sämre hörsel brukar inte själva märka det.

Hos äldre personer kan en vaxpropp bidra till, eller förvärra, yrsel.

Förebyggande

Undvik att peta i öronen med bomullspinnar eller andra föremål, eftersom det kan öka vaxbildningen.

Egenvård

Prova receptfria vaxlösande läkemedel som finns på apoteket. Vaxet mjukas upp och rinner ut efter några dagar. Använd inte så kallad sköljblåsa utan att ha talat med läkare först.

Om du har haft hörselgångseksem eller har opererats i örat ska du inte använda vaxlösande medel.

Fråga om råd

Om du undrar över något Mina vårdkontakter.

Behandling

Om vaxproppen är alltför stor och du inte lyckas ta bort den själv kan läkare eller distriktssköterska spola eller suga ut den.