Vattkoppor räknas till de klassiska barnsjukdomarna och är en mycket vanlig sjukdom. Vuxna som inte smittats som barn kan också insjukna. Symtom på vattkoppor är kliande vätskefyllda blåsor på bålen, i ansiktet, i hårbotten och sist på händer och fötter. Sjukdomen brukar gå över på ungefär en vecka.

Vattkoppor orsakas av ett virus som är mycket smittsamt och sprids i luften när man hostar, nyser och andas. Man är smittsam en till två dagar innan utslagen syns på huden och fram till dess att blåsorna torkat in. Från smittotillfället tar det 14–21 dagar innan de första symtomen visar sig.

Vattkoppor som drabbar vuxna och personer med nedsatt immunförsvar ska behandlas. Behandlingen ska påbörjas så snart som möjligt och senast två dygn efter insjuknandet för att ha effekt.

Vattkoppor och bältros orsakas av samma virus. När du smittas av viruset får du vattkoppor. Viruset finns sedan vilande i kroppen. Det kan vakna upp senare i livet, oftast när man blivit äldre. Då utvecklas i stället hjärninflammation med yrsel som nästan alltid går över utan behandling.

Vuxna och personer som har nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av cancer, ska erbjudas behandling med antivirusläkemedel. Behandlingen behöver påbörjas inom 48 timmar efter insjuknandet för att ha effekt.

Vaccin

Det finns i dag vaccin mot vattkoppor. Vaccinet ingår dock inte i det allmänna vaccinationsprogram som barnavårdscentralen eller skolhälsovården erbjuder.