Tandlossning, parodontit, orsakas av en bakterieinflammation i tandens fäste. Första tecknet är att tandköttet blöder när man borstar tänderna. Borsta extra noga med mjuk tandborste och rengör med tandtråd. Ju tidigare inflammationen upptäcks och behandlas desto bättre. Allvarligare fall av tandlossning kan kräva specialistbehandling.

Bakterier finns normalt i munnen och ställer till besvär om du slarvar med munhygienen. När man slarvar luckras tandköttskanten upp och bakterierna får lättare fäste. I den djupa ficka som uppstår mellan tandkött och tand tränger sig bakterierna allt längre ned.
Så småningom skadas tandens rothinna och käkbenet som tanden är fäst vid. Tanden blir mer och mer rörlig och till slut tappar du den. Förloppet är långsamt och det kan ta tiotals år innan tanden lossnar helt. För att minska risken för infektion/inflammation räcker det om du borstar två gånger per dag.

Om någon i din familj har haft tandlossning bör du vara extra uppmärksam, eftersom risken att få tandlossning är delvis ärftlig.

Symtom på tandlossning

Första tecknet är att tandköttet blöder när du borstar tänderna. Tandköttet svullnar upp och blir blankt, ömt och rött. Man har då drabbats av tandköttsinflammation, gingivit. Inflammationen beror på att man inte har lyckats hålla tänderna rena från bakteriebeläggningar, plack. Ett friskt tandkött blöder inte. Ett friskt tandkött är blekrosa, småknottrigt och sluter tätt mot tanden.

Du blir av med inflammationen om du kör en extra omgång med tandtråd under några veckor. Gör du ingenting fortsätter inflammationen djupare ner. Du får inga mer besvär utöver ömheten och blödningarna i tandköttet förrän inflammationen har gått så långt att en tand börjar bli rörlig.

Ökad risk för tandlossning

Stress och sjukdomar som påverkar immunförsvaret, som diabetes, kan öka risken för tandlossning.

När du är gravid kan tandköttet vara extra känsligt för inflammationer. Tandlossning är dock ovanligt. Var extra noga med tandhygienen under graviditeten så förhindrar du tandköttsinflammation, karies och eventuell tandlossning.

Tobak

Mer än hälften av de som drabbas av tandlossning är rökare. Det beror på att rökningen försämrar immunförsvaret.

Om man röker får man inte den första varningssignalen med blödande tandkött: Eftersom rökningen gör att dina blodkärl drar ihop sig så att tandköttet ser friskt ut även när det är inflammerat. Tandlossningen kan istället upptäckas vid en tandundersökning.

Snusning

Vad gäller snusning finns inte något direkt samband med tandlossning. Du kan istället få en lokal skada på slemhinnan på det ställe där snuset placeras.

Förebygg tandlossning

  • Borsta tänderna noga två gånger om dagen.
  • Rengör även varje dag med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste mellan tänderna och i tandköttsfickorna.
  • Gå till tandläkare eller tandhygienist minst varannat år för att få dina tänder undersökta och eventuell tandsten borttagen.

Egenvård

  • Borsta tänderna noggrannare än vanligt med en mycket mjuk borste, men borsta inte hårdare.
  • Rengör extra flitigt med tandtråd.

Det kan göra ont att använda tandtråd när man har en tandköttsinflammation. Det kan även blöda mer under själva behandlingen men sluta inte för det. Smärtan är som träningsvärk, när tandköttet är i bättre kondition gör det inte ont längre. Med denna behandling brukar inflammationen gå över på några veckor.

Om du utvecklar tandlossning är det mycket viktigt att du rengör dina tänder noga mellan behandlingarna. Ägna minst tio minuter om dagen åt tänderna. Fortsätt även när du är frisk igen. Tänk på att sjukdomen kan återkomma om du slarvar med munhygienen.

Sök vård

Kontakta din tandläkare eller jourhavande tandläkare:

  • Om ditt tandkött blöder upprepade gånger.
  • Om din tandköttsinflammation inte går över efter en dryg veckas rengöring med tandtråd.

Adress och telefonnummer till en tandläkare hittar du genom att klicka på länkarna till Röntgenbilder visar också hur tandens benfäste och käkbenet runt tanden ser ut.

Behandling minskar inflammationen

Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto bättre. Tandläkaren eller tandhygienisten rengör och tar bort tandsten och bakterier runt tandfästet så att inflammationen och fickorna krymper till sitt normala djup.

Om du har en allvarlig form av tandlossning får du en remiss till en specialist. Ibland krävs operation för att göra rent. I värsta fall kan tänderna inte räddas utan måste tas bort.

Med behandling minskar inflammationen inom ett par veckor. Efter tre månader har de djupa fickorna blivit mindre eller försvunnit helt.

När en tandlossningprocess gått långt förstörs en del av det käkben som omger tanden. Detta förlorade ben kan inte växa tillbaka.
Tänderna kan efter behandling se längre ut än förut, eftersom rötterna närmast tandkronan är blottlagda, då tandköttsnivån förflyttats en bit neråt längs roten.

Läkemedel

Efter den dagliga rengöringen ska du skölja munnen med bakteriedödande lösning under någon vecka. På apoteket kan du få råd om vad du ska använda.