Struphuvudcancer drabbar omkring 300 personer i Sverige per år, främst män i medelåldern och uppåt. Om du röker och dricker alkohol är risken större. Heshet, svårigheter att svälja och smärtor är de vanligaste besvären. Kontakta husläkare om du har besvär som varar längre än tre veckor. Behandling omfattar strålning och ibland även operation.

Struphuvudcancer är en ganska ovanlig cancersjukdom. Sjukdomen drabbar främst män i övre medelåldern och uppåt. Att röka ökar risken att få cancer i struphuvudet. Hög alkoholkonsumtion ökar risken ytterligare.

Symtom vid struphuvudcancer

Heshet är ett tidigt symtom på en begränsad tumör. Det beror på att cancern i de allra flesta fall växer på stämbanden och då förändras deras förmåga att svänga.

Om cancern sitter någon annanstans i struphuvudet än på stämbanden är tecknen mer vaga. Det kan vara lätta besvär med att svälja eller känslan av att ha en klump i halsen. Även smärta kan förekomma. Den kan ibland stråla ut mot ena örat.

Förebyggande

Om du inte röker och/eller dricker större mängder alkohol är risken liten att du får cancer i struphuvudet .

Fråga om råd

Har du frågor om cancer, ring Cancerupplysningen på telefon 08-517 766 00. Du kan också besöka dem i Radiumhemmets stora entréhall, Karolinska Universitetssjukhuset Solna. Cancerupplysningen stöds av Radiumhemmets Forskningsfonder.

Om du har symtom och är osäker på hur du ska göra strålbehandling. Rösten kan påverkas, men är oftast normal efteråt. För att uppnå bästa resultat är det viktigt att man inte röker under perioden av strålbehandling.

I sällsynta fall, om man gått för länge utan att söka vård, måste delar av eller hela struphuvudet opereras bort för att man ska få bort all tumörvävnad. Om hela struphuvudet måste tas bort är det inte längre möjligt att andas genom munnen på vanligt sätt, utan andningen måste ske genom att hål på framsidan av halsen.

Eftervård

Efter strålbehandlingen är det viktigt att sluta röka för att minska risken för återfall. Oftast behövs ingen särskild eftervård efter enbart strålbehandling.

Efter operation

Det är ovanligt att operation behövs, men om sjukdomen gått långt kan det bli nödvändigt. Efter en operation, då delar av struphuvudet har tagits bort, går det inte att prata normalt. Det beror på att stämbanden, som gör det möjligt för oss att tala, sitter i struphuvudet. Det går att lära sig prata igen, även om det är ansträngande och rösten låter annorlunda än före operationen.

Den vanligaste åtgärden är att operera in en liten röstventil så att luftstrupen förbinds med matstrupen. Ventilen gör det möjligt för luften att passera från luftstrupen till matstrupen, men det är omöjligt för maten att gå från matstrupen till luftstrupen.

Ett annat sätt, men det är numera ovanligt, är att med hjälp av en logoped lära sig att pressa luft från munnen ner i matstrupen och sedan ta upp luften igen. Då bildas ljud som ersätter den tidigare stämbandstonen.

Man kan också använda en vibrator. När den trycks mot utsidan på halsen bildas vibrationer som kan formas till tal.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.