Sköldkörtelcancer drabbar cirka 400 personer i Sverige varje år och är vanligare hos kvinnor. Sjukdomen förekommer i alla åldrar, men är sällsynt hos barn. Kontakta din vårdcentral om du känner eller ser en knöl på framsidan av halsen. Operation och radiojodbehandling är vanliga behandlingsformer. De flesta blir friska efter behandling.

Sköldkörtelcancer utgör 1 procent av alla cancerfall. Kända riskfaktorer för att man ska utveckla sjukdomen är att man utsatts för joniserande stålning, som röntgen eller radioaktiv strålning, samt ärftliga faktorer.

Sköldkörtelcancer delas in i fyra grupper:

  • Papillär cancer är den vanligaste formen och kan utvecklas i alla åldrar.
  • Follikulär cancer är den näst vanligaste formen och bildas oftast hos personer över 40 år.
  • Medullär cancer är ovanlig och kan ibland vara ärftlig.
  • Anaplastisk cancer är sällsynt och förekommer hos äldre personer. Det är den mest allvarliga formen av sköldkörtelcancer.

Sköldkörteln sitter under struphuvudet, på halsens framsida. I körteln bildas viktiga hormoner. Ett hormon styr kroppens ämnesomsättning och ser till att kroppen och dess organ fungerar som de ska.

Symtom vid sköldkörtelcancer

Det vanligaste tecknet på cancer i sköldkörteln är en knöl som ofta syns utanpå halsen. Du kan ha en knöl där under ganska lång tid utan att känna något. Om knölen sitter långt ner på halsen kan den ge en känsla av tryck eller göra det svårt att svälja.

Kontakta din vårdcentral för undersökning om du har en knöl på sköldkörteln. I de allra flesta fall är knölen ofarlig. Den kallas då för strålning.

Sköldkörtelhormon ges till alla patienter. Doseringen är något högre än vid normal behandling av underfunktion i sköldkörteln. Den högre dosen minskar risken för återfall av sköldkörtelcancer.

Medullär sköldkörtelcancer

Vid medullär cancer i sköldkörteln opererar läkaren alltid bort hela sköldkörteln och de näraliggande lymfkörtlarna på halsen.

Cellerna vid medullär cancer tar inte upp jod. Därför ges inte någon radiojodbehandling. Om tumören har spridit sig lokalt kan yttre strålbehandling bli aktuell.

Anaplastisk sköldkörtelcancer

Anaplastisk cancer i sköldkörteln växer mycket fort. Därför brukar den yttre strålbehandlingen börja så snart det finns en säker diagnos. Om du har anaplastisk sköldkörtelcancer behandlas du med både strålbehandling och cytostatika för att bromsa cancerns tillväxt. I många fall opereras sköldkörteln bort efter att man fått strålbehandling.

Efter sköldkörtelcancer

Om du har opererat bort din sköldkörtel försvinner produktionen av viktiga hormoner. De ersätts med sköldkörtelhormontabletter som du måste ta varje dag resten av livet.