Skelning uppstår när ögonmusklernas styrning inte fungerar som de ska. Ögonen riktas då åt olika håll. De flesta skelningar börjar i barndomen. Skelning hos vuxna kan ha olika förklaringar, i många fall har skelningen legat dold sedan barndomen och framträder först i vuxen ålder. Kontakta en ögonläkare eller ögonmottagning om du märker att du skelar.

Personer som skelar har ofta ena ögat fixerat, medan det andra pekar inåt, utåt, uppåt eller nedåt. Ibland växlar skelningen mellan ögonen.

När en vuxen plötsligt börjar skela beror det ofta på att en eller flera ögonmuskler är skadade eller förlamade. Det kan finnas många olika orsaker, till exempel diabetes, högt blodtryck eller hjärnskakning.

Dold skelning

En skelning hos en vuxen kan ha funnits dold sedan barndomen, men man har under åren inte haft några besvär. På grund av stress, sjukdom eller trötthet kan skelningen framträda och ge besvär. Det har blivit allt vanligare att dold skelning framträder i vuxen ålder. En förklaring kan vara att vi anstränger våra ögon allt mer, bland annat genom arbete framför datorskärmar.

Symtom på skelning hos vuxna

När synen fungerar normalt smälter de två ögonens bilder samman till en i hjärnans syncentrum. Om en person som först haft normal samsyn börjar skela får hjärnan två bilder som inte är samma. Det resulterar i ett mycket besvärande dubbelseende.

Även vid dold skelning är dubbelseende ett vanligt symtom. En del upplever det som att att bokstäverna hoppar när man läser. Det är också vanligt med yrsel och huvudvärk i samband med dubbelseendet.

Förebygga skelning

Dold skelning

Genom att korrigera eventuella Mina vårdkontakter.

Du kan också vända dig till en optiker, som kan remittera dig vidare till en ögonläkare vid behov.

Undersökning

Skelningen och ögonens rörlighet analyseras av ögonläkaren eller en ortoptist, det vill säga en specialutbildad ögonsjuksköterska, för att se vilken muskel som inte fungerar eller om det finns någon annan orsak till besvären.

Om skelögdheten beror på en förlamning av en eller flera muskler måste orsaken utredas i samråd med en allmänläkare för att se om det finns några cirkulationsrubbningar. Det kan bli aktuellt med kontroll av blodtryck, analys av blod och urin samt röntgenundersökningar.

Behandling

Det är viktigt att fastställa vad skelningen beror på. Är orsaken en mindre cirkulationsrubbning brukar skelningen gå tillbaka inom loppet av ett par månader. I andra fall kan man försöka injicera muskelavslappnande medel i de fungerande musklerna för att få dem att samarbeta bättre.

Beror skelningen på att flera ögonmuskler är påverkade är det svårt att uppnå enkelseende. Barn som har den typen av skelning kan behandlas med en lapp för ena ögat. På så vis kan man träna upp det öga som skelar mest.

Dold skelning

Den så kallade dolda eller latenta skelningen kan man ofta korrigera med prismaglasögon, eller genom operation av ögonmusklerna.