Psoriasis ger röda, fjällande utslag eller fläckar som ibland kliar. Sjukdomen uppkommer oftast när man är mellan 10 och 30 år. Den är ärftlig och utlöses av infektioner, läkemedel eller psykisk stress. Psoriasis går inte att bota men olika behandlingar kan lindra besvären. Kontakta din vårdcentral om du får röda och torra, fjällande utslag som sitter kvar en längre tid.
Psoriasis är en av våra stora folksjukdomar. Ungefär 2–3 procent av befolkningen har psoriasis och den är lika vanlig bland män som bland kvinnor.
Psoriasis debuterar i alla åldrar, ofta när man är mellan 10 och 30 år gammal. 50 procent får sin psoriasis efter att de fyllt 30.
Sjukdomen är ärftlig. Hur den ärvs är inte helt klart, men det är större risk att få psoriasis om någon i familjen redan har det. Även om sjukdomen är ärftlig krävs det att något utlöser den, till exempel olika typer av infektioner, läkemedel eller psykisk stress.
Det går inte att i förväg veta hur svår psoriasis man kommer att få. Sjukdomen behöver inte bli svår även om man har fått den i unga år.
Psoriasis smittar inte.
Psoriasis ger röda, fjällande utslag eller fläckar som kan klia ibland. Hudfjällen är stearinliknande. När man skrapar på dem blöder huden under lätt. De röda fjällande fläckarna beror på att ytterhuden bildar nya celler fyra till sju gånger snabbare än normalt. När huden inte hinner göra sig av med de gamla hudcellerna uppstår den fjälliga psoriasisfläcken.
Utslagen sitter oftast på knän, armbågar, i hårbotten, och i underlivet och på könsorganen, men kan finnas överallt på kroppen. Framför allt vid ledbesvär kan naglarna angripas.
Det finns flera olika typer av psoriasis - från små millimeterstora fläckar till sammanflytande fjällande fläckar.
Tre av fyra som har psoriasis har en lindrig sjukdom, där utslagen täcker mindre än ytan av tre handflator. En lätt psoriasis innebär att du inte nödvändigtvis märker av sjukdomen, medan en svår psoriasis kan påverka ditt sociala liv.
Psoriasis går i skov, vilket betyder att man ibland har bra perioder då sjukdomen märks lite och ibland sämre perioder då sjukdomen blossar upp.
Nästan hälften av alla som har psoriasis får också ledbesvär. Oftast ger besvären en diffus ledvärk som är besvärande men utan ledsvullnad. Denna typ har mycket liten risk för förvärkta leder. Psoriasisartrit där lederna svullnar, blir varma och ömma, är en mer aggressiv variant som obehandlad kan ge felställningar. Det finns även ett samband mellan psoriasis och vissa invärtes sjukdomar, till exempel i hjärta, kärl, mage och tarmar samt diabetes.
Om du har frågor om hälsa och sjukvård kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst rekommenderade läkemedel vid psoriasis enligt Kloka Listan.