Polio eller barnförlamning är en allvarlig infektionssjukdom som orsakas av virus och angriper nervcellerna i ryggraden. Polio sprids via infekterat vatten och avlopp och drabbar oftare barn än vuxna, därav namnet barnförlamning. Polio finns inte i Sverige längre eftersom vi vaccinerar. Kontakta vården om du haft polio som barn och fått tillbaka besvären.

Polio är en infektionssjukdom som utrotats i större delen av världen. I Sverige är viruset utrotat sedan 1963, sju år efter att man började vaccinera mot polio. Men polio finns fortfarande i andra delar av världen, däribland Nigeria och Indien, och därför drabbas ibland även barn i poliofria länder.

Om du planerar att åka till ett land där polio finns ska du se till att du har fullständigt vaccinationsskydd. Annars riskerar du både att få sjukdomen och att sprida den vidare. Många av de som smittas av viruset blir inte själva sjuka, men kan ändå smitta andra. Tiden mellan smitta och då sjukdomen bryter ut är en till tre veckor.

Symtom på polio

De första symtomen på polio är feber och allmän sjukdomskänsla med trötthet, huvudvärk och kräkningar. Därefter får omkring en av 200 infekterade bestående förlamningar, vanligtvis i benen.

Postpolio

Det är inte ovanligt att vuxna som haft polio när de var barn kan drabbas av så kallad postpolio. Postpolio innebär att viruset slumrat i kroppen under många år för att plötsligt ge nya symtom som muskelsvaghet och ökad fysisk trötthet.
Andra symtom på postpolio är:

  • muskelsmärta
  • ledvärk
  • köldkänslaköldkänslighet
  • andningsproblem

Postpolio och sexualitet

Polio drabbar aldrig könsorganen, och man har kvar all känsel i huden. Men begränsad rörelseförmåga och kronisk värk, som många poliodrabbade har, kan leda till problem i Mina vårdkontakter.

Behandling av polio

Det finns ingen behandling mot polio, men mycket kan göras för att underlätta de skador som sjukdomen orsakat. Det finns inte heller någon behandling som kan bromsa utvecklingen av postpoliosymtom, men även här kan olika former av behandling underlätta för patienten.

Under senare år har det utvecklats mottagningar inom sjukvården som specialiserat sig på postpolio och här erbjuds behandling i form av sjukgymnastik, arbetsterapi, ordination av hjälpmedel och råd- och stödverksamhet.