Öronvärk kan ha många orsaker. Vid förkylning är det vanligt att man får svullna slemhinnor i örontrumpeten, vilket kan göra ont. Infektionen kan sprida sig till mellanörat och ge svår värk. Kontakta din vårdcentral om du eller ditt barn har mycket ont i öronen.

Öronvärk kan bero på att slemhinnorna i örontrumpeten är svullna, vilket gör att det först slår lock för öronen och sedan gör ont. Det är vanligt vid förkylning. Du kan då även märka att hörseln försämras på det örat. Om värken är kraftig kan det bero på att infektionen har spritt sig till mellanörat.

Obehag i örat kan även bero på att det sitter en vaxpropp i hörselgången. Dessutom kan tandvärk, halsfluss, sjukdomar i struphuvudet, spänningar i käkleden och nackbesvär ge smärtor som strålar ut i örat.

Eksem i hörselgången kan också ge värk, men då brukar det oftast även klia.

Egenvård

Både vid förkylning och öroninflammation kan receptfria näsdroppar minska svullnaden i näsans slemhinnor och öka lufttillförseln till öronen, vilket kan lindra öronvärken. Ta gärna värktabletter. Om öronvärken beror på förkylning kan du också lindra värken genom att ha högt under huvudet när du sover. Det brukar ha god effekt.

Om du har eksem finns det särskilda droppar som kan lindra och läka den irriterade hörselgången.

Om du misstänker att du har en vaxpropp, läs mer i artikeln Vaxpropp under länken till höger.

Små barn

När det gäller små barn kan du till exempel lägga en kudde under madrassen för att höja huvudändan. Du kan också lägga telefonkataloger eller liknande under sängbenen vid huvudändan. Om barnet vaknar på natten och har ont i öronen kan det ofta räcka med att det får sitta upp i din famn en stund för att värken ska släppa. När du sedan lägger barnet ska du försöka se till att det får ligga högt med huvudet. Ge gärna Alvedon och nässpray om det finns hemma.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

Andra språk

  • För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Sök vård

Vid långdragen eller svår öronvärk måste man ta reda på orsaken till besvären.

Kontakta din vårdcentral:

  • om du har öronvärk som inte går över
  • om det finns var eller blod i hörselgången
  • om du hör dåligt mer än fyra veckor efter en förkylning
  • om ytterörat är rött och svullet
  • om ditt barn har haft öronvärk under natten – då bör du ringa direkt på morgonen.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på Hitta vård och omsorg upptill. Det finns även möjlighet att kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. .

Behandling

Smärtan minskar när läkaren tar hål på trumhinnan.

Öroninflammation som beror på bakterier kan ibland behöva behandlas med penicillin.

Om du har värk av andra orsaker kan du behöva behandling för den hos läkare eller tandläkare.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.