Nässelutslag innebär att kroppen reagerar med utslag mot något främmande. Det kan till exempel vara mot olika födoämnen, läkemedel, kyla, värme eller tryck. Många gånger kommer man inte fram till varför nässelutslagen uppstår. Nässelutslag kan vara besvärande, men de är oftast helt ofarliga och försvinner av sig själva.
Nässelutslag är upphöjda rodnade, i mitten ljusare utslag som påminner om brännässleutslag. Storleken varierar från några millimeter till sammanhängande områden över flera decimeter. De kliar ofta väldigt mycket.
Vid akuta nässelutslag kommer utslagen oftast mycket snabbt, och kan vara kvar i några timmar upp till ett par dygn.
Vid långvariga besvär, kronisk urtikaria, kommer utslagen och går under lång tid. Utslagen kan vara kvar i flera månader. Nya utslag kan dyka upp på ett annat ställe på kroppen och det kan därför kännas som om utslagen flyttar på sig.
En specialtyp av kronisk urtikaria är så kallad dermografism där det blir röda upphöjda märken efter tryck eller efter att man rivit på huden.
Vid akut urtikaria kan man ofta misstänka en utlösande orsak eftersom utslagen kommer snabbt. Om du vet vad du reagerar mot kan du försöka undvika det i fortsättningen.
Vid kronisk urtikaria är det ovanligt att en allergiutredning tillför något. Förutom en obalans i immunsystemet, kan ibland konserveringsmedel och vissa födoämnen som innehåller salicylsyra eller bensoater utlösa en kronisk urtikaria, men det är mycket ovanligt.
Du kan lindra utslagen och klådan genom att ta allergitabletter. Det finns receptfria på apoteket. Du kan också stryka på kylbalsam.
Om du har frågor om hälsa och sjukvård kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst rekommenderade läkemedel vid nässelutslag enligt Kloka Listan.