Muntorrhet beror på att salivkörtlarna (spottkörtlarna) producerar för lite saliv. Muntorrhet kan orsakas av läkemedelsbehandling, stress, sjukdom eller strålbehandling. Du kan minska skadorna från muntorrheten genom att sköta om tänder och munhåla väl samt ha en bra kosthållning.
Med mindre saliv i munnen ökar bakterietillväxten. Du får lättare hål i tänderna.
Muntorrhet är ett vanligt problem som ofta ökar med stigande ålder. Många mediciner gör dig torr i munnen. Muntorrhet kan även bero på att:
Den som beväras av muntorrhet har svårt att äta och svälja mat utan att dricka till. I värsta fall kan det vara besvärligt att prata.
Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.
För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.
För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring
08-528 528 96.
Sök läkare eller tandläkare om du:
Tandläkaren kan mäta ditt salivflöde. Om muntorrheten beror på strålbehandling mot huvud och hals, en inflammation eller Sjögrens syndrom gör tandläkaren en utredning för att du ska få det tandvårdsstöd du eventuellt har rätt till. Stödet ger dig ekonomisk hjälp för viss tandvård förorsakad av muntorrhet.
Detta kan du göra själv för att hålla munnen fuktig och stimulera salivproduktionen:
På apoteket finns preparat som lindrar muntorrhet och ökar salivproduktionen, som sugtabletter och tuggummi. Vid svår muntorrhet finns även saliversättningsmedel i form av gelé eller spray som kan hjälpa. Det är också viktigt med extra fluortillförsel. Rådfråga din tandläkare eller tandhygienist. Du som lider av muntorrhet bör sköta dina tänder extra noga.
Om du genomgår strålbehandling finns det särskilda vårdprogram för hur du ska sköta dina tänder under och efter behandlingen.
Fråga på apoteket om din medicin kan ge muntorrhet. Apotekspersonalen kan ge dig råd om munnens skötsel.
Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.