Munsår består av grupper av små vätskefyllda blåsor på och runt läpparna. Orsaken är oftast så kallat herpesvirus men kan också vara bakterier eller förkylningsvirus. Smittan överförs vid direkt munkontakt. Förebygg genom att tvätta händerna, inte peta hål på blåsorna och undvika munkontakt.

Munsår, som ofta gör ont, orsakas vanligen av ett mycket vanligt herpesvirus som många människor har vilande i kroppen. Vid förkylning, stress, intensiv sol eller mens kan viruset aktiveras och ge besvär.

Munsår kan också orsakas av bakterier och kallas då svinkoppor/impetigo. Man kan få liknande sår på hela kroppen, även på fingrar, ögon och könsorgan.

Även förkylningsvirus kan ge munsår.

Symtom

Munsår består av grupper av små vätskefyllda blåsor på och runt läpparna. Blåsorna kan göra ordentligt ont. Det finns flera olika orsaker till munsår.

Förkylningsblåsor

Förkylningsblåsor orsakas av något av de mer än hundra olika förkylningsvirus som omger oss.

Afte är en variant som du kan få inne i munnen. Blåsorna är ljusa, runda, kraterliknande sår som sätter sig på insidan av läpparna, kinderna eller på tungan. Det kan göra ordentligt ont att äta och dricka. Såren läker av sig själva efter någon vecka.

Tandkräm med enzymer och speciell gelésalva kan hjälpa om du har återkommande afte. Hör efter på apoteket.

Herpes

Det börjar som stickningar och klåda, fortsätter med rodnad, svullnad och knottror som övergår i blåsor. Blåsorna och såren uppträder oftast på samma ställen varje gång, men lämnar inga ärr.

Första gången man får ett herpesutbrott kan symtomen vara i upp till tre veckor. Vid återfall går besvären oftast över på en vecka. Ibland går blåsorna sönder och ger sår som brukar läka på någon vecka. Man kan också få ont i halsen, feber, muskelvärk och/eller svullna lymfkörtlar.

Läs mer i artikeln Mina vårdkontakter.

Undersökning

Oftast kan läkaren ställa diagnos utifrån din sjukdomsberättelse i kombination med hur själva såret ser ut. Diagnosen herpes kan säkerställas genom blodprov och prov från blåsorna.

Behandling

Läkemedel

Det finns ingen behandling som tar bort herpesviruset, men det finns antiviruspreparat som minskar virusutbrotten. Det viktigaste är att inte föra smittan vidare och att lindra besvären. Det finns både receptfria och receptbelagda medel för detta. Börja behandlingen redan när du känner av stickningarna för att få bästa resultat.

Svinkoppor runt munnen kan behöva behandlas med antibiotika om de sprider sig till andra delar av ansiktet. När det gäller svinkoppor kan du försiktigt försöka tvätta såren med mild tvållösning eller lösa upp skorpan med olja.