Matförgiftning kan man få av många olika bakterier och virus. Symtomen kan variera något, men oftast kräks man och har diarré. Det är viktigt att ersätta den förlorade vätskan på rätt sätt. Vätskeersättning kan du köpa på apoteket. Förebygg matförgiftning genom att tvätta händerna ofta och att hantera mat väl.

Matförgiftning är trolig orsak om fler än två personer som ätit av samma mat får symtom som illamående, kräkningar, magsmärtor och diarré.

Klassisk matförgiftning orsakas av gifter, toxiner, som bildas när bakterier växer till i mat som inte förvarats på ett korrekt sätt. Matförgiftning kan också orsakas av virus. Bakterier som salmonella, campylobacter och ETEC-bakterien, som är den vanligaste orsaken till så kallad turistdiarré, kan också ge upphov till symtom som kan vara svåra att skilja från symtomen vid matförgiftning. Men i dessa fall brukar tiden fram till insjuknandet vara något längre. Det förekommer dock att man, i synnerhet vid utlandsresa till länder med lägre hygienisk standard, smittas av dessa bakterier samtidigt som man får matförgiftning.

Om du tror att du har blivit matförgiftad av orsaker som inte beror på att du själv hanterat maten olämpligt bör du kontakta Hitta vård och omsorg.

Undersökning vid matförgiftning

Prover på avföring säger inte så mycket om vad du har drabbats av, eftersom det oftast är gifter från bakterier och inte bakterierna själva som ger matförgiftning. Om det går, kan man ta prov på maten och hitta rätt bakterie. Det är ofta bara intressant om många har blivit förgiftade. För det mesta går man på symtomen när man ska ställa diagnos.

Om man misstänker att orsaken är ett virus kan diagnos ställas genom prover på avföring.