Magsår innebär att det har bildats sår i magsäckens eller i tolvfingertarmens slemhinna. Värk och illamående är vanliga symtom, men vissa har nästan inga besvär alls. Besvären kan lindras med hjälp av viss mat och receptfria läkemedel. Kontakta akutmottagningen om du får svåra smärtor i magen, kräks blod, får kolsvart avföring eller om du får andra nytillkomna besvär i övre delen av magen.

Magsår kan bero på:

  • angrepp av en speciell bakterie (den vanligaste orsaken)
  • att slemhinnan har skadats på grund av att du har ätit för mycket läkemedel med acetylsalicylsyra eller värkmediciner mot inflammation
  • magsäckscancer.

Symtom

Symtomen vid magsår kan variera mycket och kan inte skiljas från dem som uppträder vid magkatarr, eller dyspepsi som det också kallas. Vissa personer har nästan inga besvär alls.

Symtomen kan vara:

  • smärta eller obehag i övre delen av magen som kan störa nattsömnen
  • illamående och kräkningar
  • tidig mättnadskänsla när du äter
  • en känsla av uppkördhet i magtrakten.

Sår i magsäcken kan också förväxlas med magsäckscancer.

Blödande magsår

Ett magsår kan börja blöda. Det beror på att magsyran har skadat blodkärl i magsäcken. Det kan blöda lite hela tiden eller mycket och plötsligt. Magsåret kan bli så djupt att det gör hål på magsäcksväggen, vilket innebär att magsäcksinnehåll kommer ut i bukhålan. Tillståndet är då ytterst allvarligt och du måste omedelbart till sjukhus.

Detta är varningssignaler för blödande magsår:

  • plötsliga svåra smärtor i magtrakten
  • blodig, mörk och tjäraktig avföring
  • illamående och kaffesumpsaktiga kräkningar med blod
  • blekhet och trötthet på grund av blodbrist.

Egenvård

Du ska alltid söka läkare om du tror att du kan ha magsår.

Besvären kan lindras med hjälp av viss mat, till exempel mjölk. Receptfria läkemedel kan också hjälpa.

Många anser att stress och kaffe kan bidra till magsår, men det är inte vetenskapligt belagt. Däremot får rökare oftare magsår.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet. Du får ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.

Undersökning

För att konstatera magsår gör läkaren en gastroskopi. Gastroskopi innebär att läkaren tittar ner i magen med ett böjligt, smalt instrument med en ljuskälla i spetsen. Med instrumentet kan man också ta prover på vävnad som analyseras i mikroskop och kan förklara orsaken till magsåret. Du får även lämna blodprov.

Det går också att ta prov utan gastroskop för att se om du är infekterad av den aktuella magsårsbakterien. Detta prov görs på personer under 50 år med symtom som av läkaren bedöms vara mindre allvarliga.

Behandling

Läkemedel

Ett magsår som fastställs med gastroskopi behandlas oftast snabbt och framgångsrikt med läkemedel. Läkemedlet minskar produktionen av magsyra i magen, vilket gör att såret läker. Eftersom magsåret oftast beror på en infektion orsakad av bakterien Helicobacter pylori får du även antibiotika för att förhindra återfall.

Hos personer under 50 år med symtom som läkaren bedömer som mindre allvarliga går det också att behandla infektionen utan att veta om det finns något aktuellt sår. Finns det ett sår så läker det och behandlingen gör även att risken för att få magsår senare i livet försvinner.

Du som drabbats av magsår kan behöva sluta med läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra samt vissa andra värkmediciner. Om du behöver använda sådana läkemedel, diskutera med din läkare hur du på bästa sätt skyddar magen från biverkningar.

Vid blödande magsår eller när det har blivit hål på magsäcken, så kallad perforation, är det ibland nödvändigt att operera.