Livmoderframfall innebär att livmodern sjunker från sitt normala läge ner i slidan. Det kan kännas som att man har en tyngd i underlivet eller som att något putar ut ur slidan. Livmoderframfall beror sannolikt på försvagade muskler och ligament i bäckenets nedre del. Vänd dig till en gynekologmottagning om du har tecken på framfall för att kunna utesluta allvarligare orsaker till symtomen.
Livmodern och andra organ i bäckenbenets nedre del hålls på plats av muskler och ligament som fäster i bäckenbenet. När man blir äldre är det naturligt att dessa muskler och ligament försvagas. Täta graviditeter och komplicerade förlossningar kan också bidra till en försvagning.
Vid livmoderframfall sjunker livmodern ner i slidan. Ibland kan också främre eller bakre väggen av slidan bukta ner. Ibland förekommer alla dessa tre typer av framfall tillsammans och ibland förekommer de var för sig.
Vaginaltoppsframfall, där hela slidtoppen kan komma fram genom slidöppningen, kan inträffa hos kvinnor som har opererat bort livmodern.
Framfall kan även förekomma i lindrig form en tid efter en förlossning för att sedan gå tillbaka. Risken för framfall ökar med åldern. En tredjedel av alla kvinnor med framfall har också östrogen.