Knäartros, artros i knäleden, uppkommer i de flesta fall utan någon känd anledning. I vissa fall kan artros vara en följd av ledskada eller ledsjukdom. Vid artros förstörs brosket som täcker ändarna på benen i leden, vilket kan ge smärta och göra knäet ostadigt. Kontakta vårdcentralen om du har ont i knäet under en längre tid.
Knäartros betyder att brosket i belastade delar av knäleden förstörs, samtidigt som det underliggande benet i vissa delar förtjockas (skleros) och i andra delar försvinner (cystbildning). I ledens utkant sker nybildning av brosk och ben, så kallade osteofyter. Med tiden kan leden allt mer ändra form så att felställningar uppträder.
Knäartros är vanligare hos äldre, sannolikt beroende på att det tar tid för sjukdomen att utveckla sig. Kvinnor drabbas oftare än män.
I de flesta fall är orsaken till knäartros okänd. I vissa fall uppträder den efter en tidigare skada, som till exempel en korsbandsskada eller ett benbrott som påverkat ledytan.
Riskfaktorer för knäledsartros är:
Det finns flera anledningar till smärta från knäleden, men det vanligaste hos äldre är artros. Smärtan brukar variera över tiden, där en mer smärtsam period kan följas av en tid med mindre symtom.
Ibland kan knäet svullna och bli lite varmt. Hos en del tillkommer en känsla av ostadighet, stelhet och att knäet hakar upp sig. I vissa fall kan även knäet värka i viloläge.
Besvären motsvarar inte alltid det man ser på röntgen. Man kan se stora förändringar på röntgen utan att patienten har besvär, medan andra har mindre förändringar men mer ont och kan också ha svårt att använda leden.
Det finns idag ingen behandling som kan påverka broskförändringarna vid artros. Man kan dock lindra besvären genom att minska belastningen på knäet. Det kan ske genom att bygga upp muskulaturen kring knäet genom träning, gå ned i vikt om man är överviktig, ha skor med bra stötdämpande sula samt vid mer uttalade besvär använda käpp. Bygg upp musklerna och stabiliteten kring knäet med skonsam och stärkande träning. Cykling är effektivt och snällt mot lederna. En personliga berättelser som du är välkommen att ta del av.