Hypertyreos beror på att sköldkörteln frisätter onormalt mycket sköldkörtelhormon. Tecken på hypertyreos kan vara att du svettas, är trött, har hjärtklappning och hög puls, sover dåligt, är orolig och att du lätt blir irriterad, arg eller gråter. Kontakta din vårdcentral om du har dessa symtom.
Hypertyreos betyder att sköldkörteln producerar för mycket hormon. Ämnesomsättningen blir då för hög och hela kroppen går på högvarv. Fler kvinnor än män drabbas av hypertyreos. Sjukdomen är ovanlig bland barn.
Sköldkörteln, tyreoidea, sitter på framsidan av halsen, nedanför struphuvudet. I sköldkörteln bildas två livsnödvändiga hormon, tyroxin T4, och trijodtyronin T3. Körtelns viktigaste funktion är att styra kroppens ämnesomsättning.
Funktionen i sköldkörteln styrs av hormonet TSH som bildas i hypofyskörteln. Hypofyskörteln är stor som en ärta och sitter under hjärnan.
Det är inte helt känt varför vissa personer får hypertyreos. Ärftlighet har viss betydelse.
Att körteln producerar för mycket hormon kan ha olika orsaker:
Vid så kallad giftstruma stimulerar kroppens immunförsvar sköldkörteln att bilda för mycket hormon. Ungefär hälften av patienterna har hypertyreos av autoimmun typ. Giftstruma kallas även Graves sjukdom, Basedows sjuka eller toxisk diffus struma.
Hypertyreos kan även bero på att det bildas för mycket hormon i en eller ett par knölar i sköldkörteln. Toxisk nodös struma drabbar oftast personer över 30 år.
Om sköldkörteln blir inflammerad, så kallad tyreoidit, kan den under en tid läcka hormon ut i blodbanan så att nivån blir för hög. Vanligast är subakut (halvakut) tyreoidit som man kan få efter en luftvägsinfektion. Sjukdomen läker oftast ut efter ett par månader.
Sköldkörteln kan också börja överproducera hormon som en biverkning av att man fått i sig för mycket jod. Det kan hända efter röntgen med jodhaltigt kontrastmedel eller som biverkning av viss hjärtmedicin.
Symtomen kommer ofta smygande och kan lätt blandas ihop med tecken på stress. Tecken på hypertyreos kan vara att du:
Vid giftstruma är sköldkörteln ofta förstorad. Även ögonen kan påverkas. De kan bli röda, svida och det kan kännas som om du har skräp i ögat. En del får uppspärrade ögon och stirrande blick. Detta förekommer bara hos personer med autoimmun giftstruma. Se även hypotyreos. Detta behandlas med sköldkörtelhormon (levaxin) i en dos som ger normala nivåer i blodet. Därför behöver du gå på regelbundna kontroller resten av livet.