Det är oftast äldre personer, och främst kvinnor, som drabbas av höftledsbrott. Det beror på att de har skörare skelett (osteoporos) och lättare faller eftersom de kan ha sämre balans eller syn. Ett fall på golvet inomhus kan leda till höftledsbrott.

De flesta som drabbas av ett höftledsbrott är äldre. Fler kvinnor än män får höftledsbrott. Det beror på att fler kvinnor än män har benskörhet, osteoporos. Skelettet blir skörare ju äldre vi blir. Det kan räcka med ett fall mot golvet för att det ska resultera i en fraktur. Dålig balans, nedsatt syn, dålig belysning samt mattor och trösklar kan öka risken för fall.

Höftledsbrott sker i huvudsak på två ställen i höften, antingen i själva lårbenshalsen eler i övre lårbenet, vid stora och lilla vändknölen. Brott i övre lårbenet läker nästan alltid inom tre till sex månader. Det är större risk att brott på lårbenshalsen ger läkningsproblem. Efter frakturen kan förmågan att gå, dagliga aktiviteter, boendeform och livskvalitet påverkas i olika grad beroende på typ av lårbensbrott.

Symtom

Det skadade benet är ofta förkortat och kan vara utåtvridet. Att försöka röra benet kan orsaka kraftig smärta. Ibland sprids smärtan ned mot låret och knäet.

Undersökning

En röntgenundersökning krävs för att se om höften är bruten. Det kan i enstaka fall vara svårt att se frakturen. Det görs då en ny undersökning efter några dagar, alternativt görs en mer detaljerad röntgenundersökning med hjälp av magnetkamera eller datortomograf.

Behandling

Alla patienter med höftledsbrott opereras. Operationen bör utföras så snart som möjligt, helst inom 24 timmar. Detta för att minska risken för andra besvär som blodpropp, påverkan på lungorna, förvirring och trycksår.

Olika tekniker används för att behandla olika typer av höftledsbrott. Om det är en lindrig fraktur på lårbenshalsen fogas brottet samman med två parallella skruvar som förs in genom ett litet snitt i huden.

Man kan operera in en konstgjord höftled om frakturen på lårbenshalsen är så kraftigt felställd att den kanske inte kommer att läka bra. Det kan göras även om en person har skört skelett. Personen i fråga måste då vara pigg och förstå att rörelseförmågan begränsas efter operationen.

Höftledsbrotten nedanför lårbenshalsen opereras oftast med en glidskruv och platta. Allt hålls samman av skruvar mot lårbensskaftet. En annan metod är att en spik förs ned i lårbenets märgkanal. Skruvar låser sedan spiken till benet.

Eftervård

För att undvika andra besvär efter operationen, till exempel blodpropp, är det viktigt att snabbt komma upp och stå på benen. Dagen efter operationen påbörjas gåträningen med hjälp av olika hjälpmedel.

Ett höftledsbrott läker långsamt och under flera månader kan det behövas hjälpmedel för att kunna gå. För att resultatet ska bli bra krävs sjukgymnastik. Läkare kan remittera till sjukgymnastik.

Det är viktigt att utreda om den som har en höftfraktur har benskörhet. När personen skrivs ut från sjukhus bör en remiss skickas till husläkaren som kan sköta utredningen.

Förebyggande

Genom att förebygga benskörhet minskar du också risken att drabbas av benbrott.

Så här kan du förebygga benskörhet och benbrott:

  • Regelbunden motion och näringsrik kost ger en bra grund för ett starkt skelett.
  • Kalcium och D-vitamin är två viktiga byggstenar. Kalcium är särskilt viktigt för äldre och ungdomar. Genom att äta en normal kost som innehåller mjölkprodukter får man i sig tillräcklig mängd. Äldre personer kan behöva kosttillskott ibland.
  • Försök vara utomhus mycket. När du är ute i dagsljus bildas vitamin D naturligt i huden.
  • Sluta röka. Rökning och hög alkoholkonsumtion gör skelettet skörare.
  • De allra flesta höftledsbrott sker hemma och det är bra att försöka förebygga risken för att falla. Det kan du göra genom att se till att belysningen är bra, lägga halkskydd under mattor och att inte ha sladdar liggande på golvet som kan vara lätta att snubbla på.

Fråga om råd

Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, .

Du kan dygnet runt även fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar. Här får alla som frågar svar.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.

För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Sök vård

Är du över 50 år och känner smärta i ljumsken eller låret efter ett fall ska du snarast kontakta sjukhus.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill på sidan.
Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa tid via internet. uppe till höger.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.