Hjärtinfarkt drabbar lika många kvinnor som män. Det vanligaste symtomet vid hjärtinfarkt är en stark ihållande smärta i bröstkorgen. För en del kvinnor kan symtomen vara diffusare, som till exempel andfåddhet, trötthet, yrsel eller illamående. Rökning, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, diabetes, övervikt, att inte röra på sig tillräckligt och stress ökar risken för hjärtinfarkt. Ring alltid ambulans för att så fort som möjligt komma till sjukhus om du misstänker hjärtinfarkt.

Hjärtinfarkt orsakas vanligen av att en blodpropp täpper till ett av hjärtats kranskärl. Kranskärlen är de kärl som försörjer hjärtmuskeln med syrerikt blod. Blodproppen hindrar blodflödet, vilket leder till syrebrist i den del av hjärtat som ska ta emot blodet.

Den vanligaste orsaken till att en blodpropp bildas är att ett åderförkalkat plack i kärlväggen brister. Det är mindre vanligt att man får hjärtinfarkt med normala kranskärl, det vill säga kärl utan blodpropp och åderförkalkade förträngningar i kranskärlen. Denna typ av hjärtinfarkt är dock vanligare hos kvinnor.

Symtom vid hjärtinfarkt

Det vanligaste symtomet vid hjärtinfarkt är stark och ihållande smärta i bröstkorgen. Smärtan kan variera mycket och stråla ut i ena armen eller i båda armarna, magen, ryggen, halsen, nacken eller käkarna. Smärtan är olika stark, men den är ihållande under en längre period.

Om smärtan sitter i under minst femton minuter och är förenad med illamående, kallsvett, andnöd, yrsel eller svimning är risken stor att det är en hjärtinfarkt.

Det är vanligt att den drabbade känner sig mycket rädd och har ångest.

Ibland har man haft kärlkramp dagarna eller veckorna före en hjärtinfarkt. Dessa symtom liknar dem vid hjärtinfarkt, men är lindrigare och kommer i korta attacker, ofta i samband med eller efter fysisk ansträngning. Det typiska är att smärtan försvinner i vila. Det är en varningssignal som betyder att man genast ska ta sig till sjukhus. Läs även Vårdomsorgs artikel om film om hur det friska hjärtat fungerar.