Numera kan du föda barn även om du eller din partner har hiv. Risken för att hivviruset förs över till fostret under graviditeten, eller till barnet i samband med förlossningen, är minimal om du har en fungerande behandling. Prata med din behandlande hivläkare om du har hiv och funderar på att bli gravid.

Tack vare ökad kunskap och bra läkemedel är risken för att kejsarsnitt.

Läkemedel

Ditt immunförsvar kommer att testas för att se hur det har påverkats av hivinfektionen. I de flesta fall behandlas du med läkemedel mot hiv under hela graviditeten. Om ditt immunförsvar inte är särskilt försvagat kommer du behandlas med läkemedel under drygt hälften av graviditeten. Behandlingen är då till för att ta bort risken att hiv överförs till barnet.

Stöd och råd

Det är viktigt att du känner att du har omgivningens stöd under hela graviditeten. Din barnmorska, din sjuksköterska och behandlande läkare finns där för dig. Berätta vad du behöver så att de kan ge rätt stöd. Du kan till exempel få prata med en kurator.

Efter förlossningen

Om ditt immunförsvar var försvagat när behandlingen sattes in kommer din hivbehandling att fortsätta efter graviditeten och förlossningen.

Barnet behandlas med hivläkemedel cirka sex veckor efter födseln. Efter födseln tas prover för att se om barnet har blivit hivinfekterat eller inte. Samma prover tas sedan flera gånger fram tills barnet är cirka 18 månader, då man kan fastställa att viruset inte finns i barnets blod. Då beräknar man nämligen att de antikroppar, som förts över från modern till barnet, har försvunnit från barnets blod.

Råd till anhörig

Du som är anhörig kan också behöva stöd. Du har möjlighet att få detta genom kontakterna med vården och genom den personal som ansvarar för din anhörigas vård. Du kan också få stöd från en stödorganisation. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra som befinner sig i en liknande situation.