Hemorrojder är utvidgade blodkärl kring eller i ändtarmsöppningen som ger besvär i form av blödningar, sveda och klåda. Orsaken är ett tryck över ändtarmsöppningen. Hemorrojder brukar försvinna av sig själva, men de kan också behandlas. Kontakta vården vid besvär eller om egenvård inte hjälper.
Hemorrojder beror på ett tryck över ändtarmsöppningen. Ungefär varannan person får hemorrojder någon gång i livet. De vanligaste orsakerna till det är långvarig förstoppning, diarré, graviditet eller övervikt. Om man har ett tungt eller stillasittande arbete kan man också få hemorrojder.
Hemorrojden kan sitta inne i ändtarmen – inre hemorrojd – eller utanför, i ändtarmsöppningen – yttre hemorrojd.
Om du har en yttre hemorrojd kan du känna den som en liten kula utanför ändtarmsöppningen. Kulan kan göra mycket ont när den är fylld av blod och kanske inflammerad. Vanliga symtom är också blödning från ändtarmen, sveda och klåda. Blodet har oftast en klarröd färg.
Det är ganska vanligt att få hemorrojder under graviditeten eller i samband med förlossningen. Följ egenvårdsråden nedan eller tala med din barnmorska om du får problem.
Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst rekommenderade läkemedel vid hemorrojder enligt Kloka Listan.