Fönstertittarsjuka beror på åderförkalkning i pulsådrorna i benen. Typiskt är att det gör ont i benen när man gått en stund, men smärtan lättar när man stannar till. Rökning förvärrar besvären. Kontakta vårdcentralen om du får ont i benen då du gått en stund. Det är viktigt att undersöka om dina besvär beror på fönstertittarsjuka, eftersom sjukdomen innebär en stor risk att insjukna i hjärtinfarkt eller stroke.
Fönstertittarsjuka beror på åderförkalkning i benens artärer. Med åderförkalkning menas att blodkärlen är inflammerade och att det samlats plack i dem. Kärlen blir trånga och blodet får svårt att passera. Syresättningen i musklerna blir då sämre och mjölksyra bildas.
Om du har fönstertittarsjuka får du ont i benen när du gått en stund. Smärtorna klingar av när du stannar och vilar. Sjukdomen har fått sitt namn genom att man gärna stannar framför ett skyltfönster för att vila.
Fönstertittarsjuka uppfattas ofta som en ofarlig sjukdom. Men faktum är att patienter med fönstertittarsjuka har större risk att få hjärtinfarkt och stroke än patienter med angina pectoris. Angina perctoris är samma sjukdom, men då har åderförkalkningen drabbat ballongvidning av blodkärlen i benen.