Fästingar kan överföra flera infektionssjukdomar, av vilka TBE och borrelia är de i särklass vanligaste. Det finns flera sätt att skydda sig mot fästingbett, bland annat genom att ha heltäckande kläder. Du kan förebygga TBE-smitta genom vaccination, men mot borrelia finns inget vaccin. Om du blivit biten är det viktigt att ta bort fästingen så snabbt som möjligt för att minska risken för borreliainfektion. Kontakta vården om du misstänker att du blivit smittad.

Fästingar trivs bäst i mörk och fuktig miljö i låg vegetation i skogs- och ängsmark. Fästingen sätter sig gärna på större djur och människor. När fästingen satt sig på kroppen kan den vara mycket liten och svår att upptäcka.

Så snart temperaturen ligger över 6-8 grader varmt är fästingarna aktiva i naturen.

  • TBE-bärande fästingar är sällsynta, cirka en av 100 bär på viruset. De finns fläckvis i hela södra Sverige, men främst finns de i Stockholms skärgård, längs Upplandskusten och delar av Mälaren. Smittrisk finns i hela skärgården, från Öregrund till Nyköpings skärgård. TBE är också vanlig i Södermanland.
    På kartan ser du ungefär hur många personer som insjuknat i TBE inom Stockholms, Södermanlands, Uppsala och Västmanlands län under de senaste åren.
  • Ungefär en tredjedel av alla fästingar i Sverige är bärare av borreliabakterier. Men risken för att insjukna av ett enstaka fästingbett är ändå liten, i synnerhet om fästingen avläsnas inom två dygn.
  • Fästingbett kan någon enstaka gång överföra tularemi, även kallad harpest, till människa.

Så tar du bort en fästing

Om en fästing bitit sig fast på dig är det viktigt att du tar bort den så fort som möjligt. Använd naglarna, en pincett eller en speciell fästingplockare. Ta tag om fästingens mundelar, inte bakkropp, så nära din hud som möjligt. Använder du naglarna eller en pincett drar du rakt ut utan att vrida. Använder du en fästingplockare följer du instruktionerna för den. Kläm inte på djurets kropp, då kan du föra över borreliabakterien. Tvätta rent efteråt.

Se Mina vårdkontakter.