Ehec-infektionen orsakas av en variant av bakterien E.coli som kan bilda gifter. Bakterien kan finnas i tarmarna hos framför allt nötkreatur, får och getter. Bakterien kan spridas med mat, som inte tillräckligt upphettat kött (under 70 grader Celsius), dåligt sköljda grönsaker med mera. Bakterien kan också spridas genom direkt kontakt med djuren och deras avföring samt mellan människor. Kontakta vårdcentral eller akutmottagning om du får kraftiga kramper i magen och blodig diarré.

Ehec-infektionen är en så kallad zoonos, vilket betyder att den kan smitta från djur till människa. Detta kan ske antingen genom

  • direktkontakt med djur som bär på bakterien – vanligen nötkreatur
  • infekterat kött som inte kokats eller stekts ordentligt (minst 70 grader Celsius)
  • grönsaker som gödslats eller bevattnats med förorenat vatten.

Ehec (enterohemorragisk E. coli) är en variant av bakterien E.coli (Escherichia coli) som kan bilda speciella gifter (verotoxiner). Bakterien kan finnas i tarmarna hos vissa varmblodiga djur. Bakterien finns framför allt hos nötboskap, får och getter.

Ehec-infektionen är känd sedan drygt 30 år. Varje år smittas mellan 200 och 300 personer i Sverige. Under de senaste tio åren har det förekommit två större utbrott av ehec-infektion inom landet.

Ehec-bakterien kan ibland orsaka en aggressiv sjukdom med njursvikt (HUS) och symtom från nervsystemet.

Symtom vid ehec

Första symtomen vid ehec-infektion kommer oftast tre till fyra dygn efter smittotillfället. Det är vanligen kraftig kramp i magen och diarréer som efter ett par dagar kan bli blodiga. Man får sällan feber, men kan bli illamående och kräkas. Vanligast är att sjukdomen läker ut efter en vecka.

Cirka 5 till 10 procent av patienterna utvecklar njursvikt, HUS (hemolytiskt uremiskt syndrom), vilket kan vara en mycket allvarlig komplikation. Oftast är det barn under fem år, äldre och personer med nedsatt immunförsvar som drabbas.

Smitta

Ehec-bakterier kan finnas i tarmarna och avföringen från framför allt idisslare som kor, får och getter. Smittan sprids:

  • via charkuterier, framför allt nötfärs som inte upphettats till minst 70 grader Celsius, opastöriserad mjölk och dåligt sköljda grönsaker som gödslats eller bevattnats med förorenat vatten. I sällsynta fall har smittan spridits via förorenat kranvatten.
  • via groddar. Smittan – gäller såväl ehec som salmonella och andra tarmsmittor – kan finnas i fröna och sprids till hela växten när man låter dem gro. Här hjälper det inte att skölja groddarna, utan de måste kokas för att man ska vara säker på att de inte innehåller någon smitta
  • i nära kontakt med smittade djur. Man kan till exempel bli smittad om man vistats i beteshagar eller badat i vattendrag nära betande djur
  • ibland mellan personer.

Det behövs väldigt få bakterier, 10-100, för att en människa ska bli sjuk i en ehec-infektion.

Smittspridningen är större under sommaren och vanligare i de södra delarna av Sverige.

Förebygga ehec-smitta

God hygien är bästa sättet att skydda sig mot ehec-infektion. Tvätta händerna ofta och alltid efter toalettbesök, före matlagning och efter kontakt med djur.

När du lagar mat:

  • Tvätta händerna innan du börjar matlagningen. Tvätta även händerna mellan de olika momenten, till exempel efter att du skurit grönsaker eller kött. Använd olika skärbrädor och köksredskap för kött/kyckling och grönsaker.
  • Skölj frukt och grönsaker noga.
  • Rengör noggrant skärbrädor och köksredskap. Plastskärbrädor går att diska i diskmaskin och skärbrädor i trä kan du efter rengöring hetta upp i ugnen på 100-120 grader Celsius i cirka tio till femton minuter. Se till att skärbrädan är torr när du lägger in den i skåpet.
  • Var noga med att köttet är väl genomstekt eller grillat – tillagningstemperatur minst 70 grader.
  • Smaka aldrig på den råa köttfärsen eller köttfärssmeten.
  • Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött, vilket är lätt hänt när du grillar.
  • Undvik opastöriserad mjölk och produkter, till exempel färskost, som gjorts av opastöriserad mjölk.
  • Förvara maten i kylväska om du ska äta en picknick i naturen eller om du har lång väg hem från mataffären.
  • Ställ så snart som möjligt in matrester i kylskåp. Släng matrester som stått i rumstemperatur mer än två timmar.

På landet:

  • Se till att barnen inte kommer i kontakt med gödsel från djur.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten om du eller dina barn träffat djur, speciellt kor, får och getter, och kanske även klappat dem.
  • Bada inte i närheten av djur som betar vid stranden.

Fråga om råd

Har du frågor om ehec kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst dialys.

Antibiotikabehandling är inte lämplig vid ehec-infektion.