Brytningsfel är närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet. Närsynthet är mycket vanligt och innebär att du ser dåligt på långt håll. Översynthet innebär tvärtom att du ser sämre på nära håll. Ser du oskarpt bör du kontrollera synen hos en optiker. Brytningsfel kan korrigeras med glasögon, kontaktlinser eller operation.

Brytningsfel betyder att ljusstrålarna inte faller in i ögat och bryts på det sätt som gör att fokus kommer att ligga på näthinnan. Då blir inte bilden skarp.

Hur väl ögat lyckas bryta ljusstrålarna beror på ögats längd och hornhinnans och linsens förmåga att bryta ljuset. När det inte fungerar som det ska kommer fokus att ligga antingen framför eller bakom näthinnan. Bilden blir då oskarp – du ser suddigt. Det kallas för brytningsfel.

Symtom

Symtomen vid brytningsfel, det vill säga närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet är olika.

Närsynthet (myopi)

Närsynthet är mycket vanligt och innebär att du ser bra på nära håll men dåligt på långt håll. Är du kraftigt närsynt kan det område som du ser skarpt, utan glasögon, ligga mycket nära.

Synnedsättningen börjar i tonåren och utvecklas långsamt. Från och med tjugoårsåldern har närsyntheten oftast stabiliserats och den förvärras vanligen inte. Till skillnad mot andra brytningsfel blir du oftast inte trött eller får huvudvärk, om du inte kisar eller spänner dig.

Översynthet (hyperopi)

Översynthet innebär att du ser sämre på nära håll och bättre på långt håll.

När man är ung är linsen elastisk och har stor förmåga att ställa om för närseende, det vill säga att ackommodera. Denna mekanism kan hos den unge med en lätt översynthet kompensera så att synen på långt håll ändå är bra.

Förmågan att ackommodera blir sämre med åren. Att läsa blir därför tidigt svårt för en översynt person.

Synfelet är i regel medfött och upptäcks ofta genom att man blir trött och ansträngd i ögonen.

Om översyntheten är kraftig blir synbilden alltid oskarp, vilket gör att ögonen blir trötta mycket fort. Det skadar inte ögonen, men det är viktigt att upptäcka brytningsfelet hos barn så fort som möjligt och rätta till med glasögon. Synutvecklingen kan annars störas – särskilt om brytningsfelen på ögonen är olika.

Astigmatism

Astigmatism kan förekomma tillsammans med både närsynthet och översynthet.

Vid astigmatism är hornhinnan mer eller mindre ojämn. Du kan se suddigt både på långt och nära håll. Astigmatism kan korrigeras med glasögon eller kontaktlinser.

Ålderssynthet (presbyopi)

Åldersynthet beror på att linsen stelnar och därför har svårare att anpassa sig efter olika avstånd. Detta börjar märkas när vi är cirka 40-45 år och ökar med tiden. Du ser fortfarande bra på långt håll men får allt svårare att se på nära håll. Texten blir suddig och bokstäverna flyter ihop. Ögonen känns ansträngda och du kan få huvudvärk.

Ålderssynthet kan korrigeras med glasögon.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.

Undersökning

Om du ser suddigt kontrollerar läkaren eller optikern synskärpan med ett vanligt syntest. Du får bland annat läsa bokstäver i olika storlek på en tavla som sitter cirka sex meter bort.

Behandling

Översynthet och närsynthet kan korrigeras med glasögon eller kontaktlinser. Optikern kontrollerar vilken styrka du behöver.

Ett alternativ till glasögon eller kontaktlinser är att få synnedsättningen korrigerad genom laserbehandling eller annan operation. En sådan behandling betalar inte landstinget utan du får själv betala kostnaden.