Bråck kan uppstå när muskler och/eller bindvävsplattor i buken av någon anledning blir försvagade och brister. En bråcköppning kan då bildas. Genom bråcköppningen buktar bukhinnan ut och bildar en bråcksäck som kan innehålla tarm eller fett från bukhålan. Kontakta din vårdcentral om du har en svullnad eller utbuktning i bukväggen som ger besvär.

Bråck kan ibland bara vara en svullnad eller utbuktning i bukväggen som inte ger besvär. Det kan även vara ett inklämt bråck som oftast behöver opereras akut.

Bukväggen består av flera lager: Hud, underhudsfett, muskler och bindvävsplattor, bukhinna. Det är musklerna och bindvävsplattorna som är den bärande delen av bukväggen. När muskler och/eller bindvävsplattorna av någon anledning blir försvagade kan de brista och en bråcköppning bildas. Genom bråcköppningen buktar bukhinnan ut och bildar en bråcksäck som kan innehålla tarm eller fett från bukhålan.

Symtom

Alla bråck kan ge upphov till obehag, tyngdkänsla eller smärta. I enstaka fall kan tarmen eller fett fastna i bråcköppningen så att den inte går att trycka tillbaka. Detta brukar kallas inklämt bråck och kräver ofta akut operation.

Om det är tarmen som fastnar kan man få tarmvred. Buken kan då bli utspänd och man mår illa och kan inte släppa gaser. Smärtorna kan komma i intervaller.

De vanligaste bråcktyperna är:

  • ljumskbråck
  • navelbråck
  • epigastricabråck
  • ärrbråck.

Ljumskbråck

Det vanligaste första symtomet på ljumskbråck är en utbuktning i ljumsken. Storleken på utbuktningen är vanligen 1-5 centimeter i diameter. Om man lägger sig på rygg eller trycker på utbuktningen försvinner den. Hos män kan ljumskbråcksäcken fortsätta ner i pungen och man talar då ibland om pungbråck.

En annan variant på pungbråck är vattenbråck i pungen där bråcket innehåller enbart vätska. Detta bråck försvinner inte när man lägger sig ned och går inte att trycka tillbaka.

Lårbråck är en variant av ljumskbråck där bråcket buktar ut nedåt låret. De har en högre risk för inklämning än vanliga ljumskbråck.

Navelbråck

Navelbråck uppstår i eller intill naveln. Storleken på utbuktningen är oftast 0,5-2 centimeter. Om man lägger sig på rygg eller trycker på utbuktningen försvinner den oftast. Om den inte gör det beror det vanligen på att bråcket innehåller fett som sitter mellan bukhinnan och huden.

Epigastricabråck

Epigastricabråck uppstår i medellinjen mellan naveln och bröstbenet. De är ofta små, 0,5-2 centimeter, och innehåller vanligen enbart fett.

Ärrbråck

Efter alla operationer som utförts genom bukväggen kan bråck uppstå. Det beror på att muskler/bindvävsplattor av någon orsak inte har läkt ihop ordenligt, till exempel efter en sårinfektion.

Bristningen kan uppstå var som helst i anslutning till ärret i huden. Ärrbråck är ofta större än navelbråck och kan ha en öppning som omfattar hela ärrets längd och ha en bredd på flera centimeter. Utbuktningen kan vara från någon centimeter till flera decimeter. Den försvinner vanligen när man lägger sig ner eller trycker på den.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst titthålsoperation eller genom ett snitt i bukväggen eller ljumsken.